Asuntojen hintataso vaikuttaa positiivisesti yritysrahoituksen ehtoihin

Yhteiskunta

PTT:n tutkimuksesta (Antti Norkio, Maria Sivonen ja Markus Lahtinen) selviää että asuntojen hinnat kehittyvät posiitiivisesti siellä missä väestö kasvaa.

”Finanssikriisin jälkeen Suomen asuntomarkkinat ovat jakautuneet voittajiin ja häviäjiin. Selvityksemme perusteella asuntomarkkinoiden alueellisella kehityksellä näyttäisi olevan yhteys sekä yritysrahoitukseen että laajempaan taloudelliseen aktiviteettiin ja työvoiman saatavuuteen”, kertoo ekonomisti Antti Norkio.

Yritysrahoituksen yhteydet koskevat erityisesti mikro- ja pienyrityksiä, joiden lainojen vakuudet ovat jossain määrin liitoksissa yrittäjien henkilökohtaiseen varallisuuteen. Yrityslainojen vakuuksien alueellinen tarkastelu osoittaa, että jos asuntojen vakuusarvot ovat heikot, se voi ohjata yrittäjiä turvautumaan vakuudettomiin korkeakorkoisiin yrityslainoihin.

”Kasvukeskuksissa, missä asuntomarkkinat ovat vahvat, on asuntovakuudellisten yrityslainojen osuus suurempi, koska yrittäjän omaa asuntoa voi käyttää vakuutena. Erityisesti aloittaville yrittäjille tämä on tärkeää, kun yritykselle itselleen ei ole vielä pääomaa kertynyt. Sen sijaan Itä-Suomessa vakuudettomia yrityslainoja on suhteessa enemmän”, Norkio kertoo.

Toisaalta maaseutumaisilla alueilla esimerkiksi metsäomistukset voivat toimia vakuutena heikkoarvoisten asuntojen sijaan.

Antti Norkio muistuttaa, että muutos asuntomarkkinoilla on ollut dramaattinen lyhyessä ajassa. Vielä 2000-luvun alussa asuntojen hinnat nousivat joka puolella Suomea, mutta nyt enää etelän kasvukolmion kärjissä, Oulun seudulla ja Lapissa. Murroksen vuoksi on tärkeää ymmärtää paremmin sen vaikutuksia yrityksiin ja koko talouteen.

Lisää tietoa: Pellervon taloustutkimus / Miten asuntomarkkina kytkeytyy yritysrahoitukseen ja alueen elinvoimaan?

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On