Baltic Dry Index:in luotettavuus mittarina?
Tervehdys kaikille ja kiitos palstan aktiiveille monista kiinnostavista artikkeleista ja hyvistä vihjeistä. Suosikkejani ovat Homo Economicuksen ja Matias Savolaisen artikkelit, Etanan sijoitussää, sekä Timon lista. Seuraan palstaa lähes päivittäin ja ajattelit, että voisi joskus itsekin rustata jotakin.
Tämä ei ole varsinaisesti artikkeli, vaan keskustelunavaus. Tuli mieleen, että mahtaako BDI kertoa enää suhdanteesta, vaan enemmänkin maailman merillä seilaavasta ylikapasiteetista. Jos rahdittajia on enemmän kuin rahdattavaa, hinnat eivät nouse vaikka tuotanto virkistyy. Ainakaan viime vuonna BDI ei juurikaan seurannut osakkeiden hintoja. Miten lie jatkossa?
Sen sijaan VIX pitää kutinsa. Tosin voi miettiä kuinka hyödyllinen on mittari, joka kertoo jonkin aikaa syttymisen jälkeen että talo on tulessa.
Tomi Ylinen
BDI
Totta, BDI laahaa aika alhaisissa luvuissa, käytännössä 2009 tunnelmissa.
Aihetta sivuten kannattaa lukea ainakin tämä: http://www.bloomberg.com/news/2012-01-17/shipping-index-drops-below-1-000-for-first-time-since-2009-on-china-demand.html
Terveisin,
Mika Huhtamäki
Baltic Dry Index ja osaketuotto
Pari tuoretta tutkimusta Baltic Dry Indexin ennustearvosta osakekursseihin:
Alizadeh, Amir H. and Muradoglu, Yaz Gulnur, Stock Market Returns and Shipping Freight Market Information: Yet Another Puzzle! (July 4, 2011).
Bakshi, Gurdip S., Panayotov, George and Skoulakis, Georgios , The Baltic Dry Index as a Predictor of Global Stock Returns, Commodity Returns, and Global Economic Activity (October 1, 2010).
Näistä edellinen Alizadeh et al päätyy tulokseen, jonka mukaan BDI:n muutokset ennustavat selvästi ja luotettavasti (robust) monien osakeindeksien tulevia muutoksia. Tutkimukseen on mahtunut mukaan myös Suomen osakemarkkinat.
Jälkimmäisen Bakshi et al tulos on saman suuntainen, mutta BDI muutokset ennakoivat paremmin raaka-aineindeksejä, talouden kasvua kuin osakemarkkinoita.
Minusta olisi mielenkiintoista tehdä meta-analyysi noista maaindekseistä ja verrata niin ko. maiden ulkomaankaupan osuuteen.
Pekka
(EDIT: oli pakko lisätä nimi kun tuossa lopussa oli mielipide)