Berkshire Hathawayn yhtiökokous

Vietin erilaista vappuaattoa lauantaina ja katselin Berkshire Hathawayn yhtiökokousta suorana netin kautta. Lauantain suora lähetys oli ensimmäinen joka on mahdollistanut seuraamisen ilman paikan päälle menemistä. Lähetys oli useamman tunnin mittainen ja väsähdin hieman ennen loppua. Kaikkia parhaita paloja en sen vuoksi voi kertoa. Pyrin tässä kirjoituksessa kertomaan lyhyesti mielestäni tärkeimmistä asioista, jotka sain merkittyä ylös. Kokouksen olisi voinut katsoa myös jälkilähetyksenä osoitteessa:

 

http://finance.yahoo.com/brklivestream

 

Kokouksessa suurimman osan ajasta vie kysely- ja vastausosio, jossa sekä Berkshiren hallituksen puheenjohtaja Warren Buffett että varapuheenjohtaja Charlie Munger vastaavat toimittajien, analyytikkojen ja yleisön kysymyksiin. Tämä osio jatkuu monta tuntia lounastauon ollessa arviolta puolivälissä. Kysymykset tulevat herroille yllätyksinä. Vastaamisen aloittaa Buffett ja Munger lisää panostuksensa mikäli hän kokee sen tarpeelliseksi. Aika usein tämä jäi tekemättä. Molemmat herrat osaavat antaa älykkäitä vastauksia lähes jokaisesta liiketoiminnasta, jossa Berkshire on mukana.

 

Berkshiren koko tuottaa vaikeuksia laadukkaiden sijoituskohteiden löytämisessä

 

Berkshiren liiketoimintamalli on kokenut muutoksia ainakin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Aiemmin yritys pyrki ostamaan liiketoimintaa joka ei vaatinut suuria pääomia. Nykypäivänä se on hyvin vaikeaa. Tästä esimerkkeinä ovat mm. rautatieyhtiö Burlington Northern Santa Fe ja Precision Castparts joka tuottaa osia, joita käytetään mm. avaruus- ja puolustusteollisuudessa. Näiden oman pääoman tuotto pyörii kymmenen nurkilla.

 

Kun Buffettilta kysyttiin miksi tämä suunnanmuutos tehtiin niin hän vastasi koon vuoksi. Berkshiren on lähes mahdotonta löytää riittävän suuria yrityksiä, joiden oman pääoman tuotto olisi paljon tuota kymmentä prosenttia suurempi. Buffettin oma arvio tulevaisuuden tyydyttävästä oman pääoman tuotosta yrityksen nykyisessä kokoluokassa oli 10-12%:ia. Hän myös totesi, että kun olosuhteet muuttuvat niin sopeutuminen on ainut vaihtoehto.

 

Seuraajasta ja mahdollisista uhkista

 

Buffettin seuraaja kiinnostaa lähes kaikkia. Seuraajasta käytännön liiketoiminnan johdossa liikkuu vain huhuja. Buffett sanoi itse, että yrityksen hallitus on seuraajasta tietoinen. Hän myös uskoo yrityskulttuurin säilyvän, vaikka seuraaja vaihtuu. Hallituksen puheenjohtajaksi tulee hänen poikansa Howard, mutta hän ei ymmärtääkseni tule vastaamaan varsinaisesta liiketoiminnasta. Buffett ainakin näytti yhtiökokouksessa olevansa virkeässä kunnossa 85-vuotiaaksi, joten ihan heti asia ei tule ajankohtaiseksi. Mungerin korvaaminen voi tulla nopeasti ajankohtaiseksi, mutta tämä arvio on tehty vain videon perusteella. Buffettin seuraajalla on mm. seuraavat kolme ominaisuutta:

 

 1. Ymmärtää liiketoimintaa erityisen hyvin

 2. Pitää huolta osakkeenomistajista

 3. Hänellä on erityinen side Berkshireen ja sen toimintakulttuuriin

 

Buffett ja Munger pitävät joukkotuhoaseilla tehtyä iskua suurimpana uhkana yrityksen liiketoiminnoille. Niillä suoritettu isku Yhdysvaltojen maaperällä voisi saada aikaan kaaoksen, jonka seurauksena yrityksen liiketoiminnat kärsisivät kunnolla. Buffett ja Munger eivät usko poliitikkojen tai makrotalouden vaikuttavan Berkshiren menestykseen.

 

Korkotaso vaikuttaa vakuutus-liiketoiminnan tuottoihin

 

Berkshiren yksi suurimmista liiketoiminta-aloista on vakuutus-liiketoiminta. Sen hyvä puoli on se, että vakuutusmaksut peritään ennen kuin niistä maksetaan korvauksia. Tästä rahamäärästä Berkshire voi sijoittaa osan yrityksiin ja osa menee riskittömiin lyhytaikaisiin lainapapereihin. Jälkimmäisten tuotot ovat jopa miinuksella, ainakin Euroopassa. Berkshire on vähentänyt vakuutus-liiketoimintojaan Euroopassa korkojen mataluuden ja kilpailun lisääntymisen vuoksi. Seuraavasta osoitteesta voit lukea enemmän siitä kuinka vakuutusyhtiöt hyötyvät tästä ilmiöstä.

 http://alephblog.com/2014/07/23/understanding-insurance-float/

 

 

Muita havaintoja

 

Kaksikon keskinäinen kemia on huikea. He vitsailevat toistensa kustannuksella. Tästä esimerkkinä Buffettin huomautus siitä, että Munger saa aina kaikki naiset, koska hän on vanhempi kaksikosta ja naiset odottavat hänen kuolevan ensiksi. He osaavat myös ottaa yleisönsä ja heidän vastauksiaan kuunnellaan hiirenhiljaa. Tästä kaksikosta itse samaistun enemmän Mungeriin mm sen vuoksi ettei hänkään osaa aina pitää suutaan kiinni silloin kuin pitäisi.

 

En omista Berkshiren osakkeita.

 

-Tommi T

One thought on “Berkshire Hathawayn yhtiökokous

 1. Berkshire Hathaway yhtiökokous

  Katsoin myös Yahoo Financen lähetyksen, tai ainakin suurimman osan siitä.

  Parasta antia oli ensimmäinen puoli tuntia, jossa oli haastatteluja ja kuvaa näyttelystä. Kuten myös lounastunnin aikana esitetty yhteenveto ja haastattelut. Viiden tunnin Q&A-sessio on aika puuduttava eikä kaikkea tahdo jaksaa seurata. Sivustolle on myös tullut jälkikäteen Charlie Mungerin mielenkiintoinen haastattelu sunnuntailta.

  Charlie oli muutenkin tällä kertaa mielestäni aktiivisempi kuin vuosi sitten. Vastaili paljon enemmän kysymyksiin. 92-vuotiaaksi harvinaisen selkeästi ja terävästi. Warrenilla sen sijaan ilmeni väsymystä ajoittain.

  Hienoa, että oli mahdollisuus katsoa netin kautta. Siellä se on tosiaan edelleen nähtävänä:

  https://finance.yahoo.com/brklivestream

   

  Vuosi sitten paikan päällä olleena muistelen lämmöllä myös Berkshire-elokuvaa, joka kestää noin tunnin ja esitetään ennen Q&A-sessiota. Elokuva oli sekä hauska että hyödyllinen. Tätä ei nettilähetyksessä näytetty.

  Samoin paikan päällä saa myös nauttia perjantai-illan hienosta Cocktail-vastanotosta ja sunnuntai-aamun runsaasta brunssista. Nämä kummatkin firma tarjoaa. Ja kummassakin tapahtumassa on myös musiikkiesityksiä yms.

  Ilmapiiri kaikissa tapahtumissa oli hyvin positiivinen. Ilmassa oli selvää perhejuhlan tuntua ja koki olevansa tervetullut. Ensi vuonna saatan ollakin taas paikan päällä.

   

   

   

   

   

Comments are closed.

Related Posts