Britit katuvat EU eroaan

Kevyttä Yhteiskunta

YouGov tutkimuslaitoksen mukaan Britit katuvat ja surevat syvästi sitä että tulivat vuonna 2016 äänestäneeksi EU eron puolesta. Kumpikaan pääpuolueista, konservatiivit tai työväenpuolue, ei tavoittele uutta kansanäänestystä ja liittymisprosessin käynnistämistä, mutta katumus on syvää sekä kansan että pääpuolueiden osalta.

Syyt mielipideilmaston muutokseen ovat YouGov tutkimuslaitoksen mukaan seuraavat:

  1. Kaikki on mennyt huonompaan suuntaan
  2. Talouden tila ja hintojen nousu
  3. Meille valehdeltiin, mikään lupauksista ei toteutunut
  4. Vaikutukset liiketoimintaan ja kauppaan ovat olleet huonoja

Miksi eivät britit halua jättää EU jäsenhakemusta, vaikka valtaosa kansasta pitää eroa virheenä? Eroprosessi oli erittäin kivulias eikä vastaavaa haluta kokea uudelleen ainakaan lähivuosina tai vuosikymmenenä. Päätös hakea on joka tapauksessa Britanian oma asia ja heidän täytyy saarellaan itse päättää mitä haluavat. Kaikki on varmaankin mahdollista nyt kun (jos?) Britaniasta löytyy luotettava neuvottelukumppani jonka voi luottaa pitävän sen mitä on sovittu.

Kaikki ei mennyt niin huonosti kuin olisi voinut. Lontoon finanssikeskus säilytti suuren osan asemastaan eikä Frankfurt tai Barcelona noussut kilpailijaksi taikka ohi. Mutta kansa joutui silti koville. Suuri osa (48,8%) kaupasta käydään EU:n kanssa ja tuota kauppaa rasittaa nyt byrokratia, toimitusviiveet, tuoteturvallisuuden hyväksymisprosessit. Teollisuutta on siirtynyt ulkomaille, erityisesti Irlantiin. Työvoimasta on ollut pulaa ja Englantilaiset ovat saaneet opetella siivoomaan ja tekemään suorittavaa työtä. Ja elintaso on laskenut.

 

 

Lähteitä:

Britannian poliittiset puolueet

Britannian talous

Brexit

YouGov/Britania

Kuva Gerd Altmann Pixabaystä

3 thoughts on “Britit katuvat EU eroaan

  1. Toistuvasti siellä vierailevana en ole mitään erityistä katumusta huomannut. Britit menevät eteenpäin vanhoja murehtimatta.

  2. Kun keksii pyörän tai mutterin uudestaan, se oivallus voidaan myydä kansalle poliittisten johtajien härskillä käytöksellä. Kansan johtajien virheet maksatetaan kansalle korkojen kanssa.

    Lohtuna on se, että kansa yleensä saa arvoisensa johtajat.

    Oltiinpa idässä tai lännessä, kannattaa hyötyä yhteistyöstä muiden kansojen kanssa eikä alkaa sooloilla omilla oivalluksilla! Ainakaan sodista ja yhteistyöstä eroamalla ei hyötyjä näytä löytyvän…

Comments are closed.

Related Posts