Cisco – aika ostaa Nokia Siemens Networks?

Voimakkaasti kasvava maailmanlaajuinen tietoliikenneverkko pohjautuu ns. IP-pakettidatateknologiaan (IP=Internet Protocol). Piilaaksolainen Cisco Systems on kyseisen teknologian pioneeri ja markkinajohtaja juurten ulottuessa 1970/80-luvun vaihteeseen. Laajakaistaisten pakettidataverkkojen toteutus alkoi yritysten ja julkishallinnon paikallisverkoista 1980-luvulla ja laajeni 1990-luvun lopulla internet-palveluiden paineessa teleoperaattoreiden optisiin runkoverkkoihin ja siitä edelleen 2000-luvulla kattamaan myös mobiiliverkot. Cisco investoi aikoinaan voittavaan teknologiaan sekä kasvoi ja kehittyi  voimakkaasti onnistuneiden yritysostojen avulla.

Voimakkaasti kasvavana markkinana IP-verkot on houkutellut runsaasti kilpailijoita. Pitääkseen katteet kunnossa (20% pinnassa oleva nettovoitto!) Cisco on laajentanut ratkaisutarjontaansa korkeamman lisäarvon järjestelmiin. Tästä esimerkkinä verkon yli toimivat yhteistyöratkaisut, jotka mahdollistavat eri puolilla maailmaa olevien henkilöiden ja työryhmien työskentelyn videon ja jaetun materiaalin välityksellä ilman korkeita matkustus- ja muita ajankäyttökustannuksia. Kyseiset liiketoimintalaajennukset on toteutettu tehokkaasti kyseisten alojen huippuyrityksiä ostamalla ja ne viisaasti Cisco-perheeseen sulauttamalla.
Cisco julkisti eilen Q2/2012 tuloksen: liikevaihto 11,5 BUSD (y-o-y kasvu 11%) ja nettovoitto 2,2 BUSD. Yrityksellä on kassassa noin 50 BUSD.

Nokia Siemens Networks (NSN) toteuttaa parhaillaan mobiiliin laajakaistaan keskittyvää strategiamuutostaan karsimalla ydinalueen ulkopuoliset liiketoiminnat ja niiden kustannukset. Muutoksen jälkeen NSN edustaa teknologia- ja liiketoiminta-aluetta, joka on kasvava ja joka puuttuu tällä hetkellä Ciscon portfoliosta. Yritysoston hinnaksi voisi arvioida 10 – 15 BUSD, josta puolet tulisi Nokian kassaan toisen puolen mennessä Siemensille. Kaupalla olisi positiivinen vaikutus sekä Nokian (markkina-arvo 20 BUSD) että Ciscon (markkina-arvo 110 BUSD) arvostuksiin.
 

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä