Rahoituksen kallistuminen uhkaa pohjoismaisia asuntomarkkinoita

IMF kiittelee julkaisemassaa "IMF nordic regional report" raportissa pohjoismaisten yhteiskuntien koulutustasoa, tulonjaon tasaisuutta, pientä työttömyyttä ja innovatiivista yrityssektoria.

Pohjoismaiden taloudet ovat yhteisen pankkisektorin kautta vahvasti sidoksissa toisiinsa. Pääomat ohjautuvat pankkisektorin kautta yhtenäisellä tavalla yrityksille ja yksityisille henkilöille.

Mutta myös pankkisektorin riskit ovat yhteisiä. Pohjoismaiset pankit ovat finanssikriisin aikana muodostuneet kansainvälisen pääoman turvasatamaksi.Ne ovat ottaneet vastaan tuota houkuttelevan edullista pääomaa ja jakaneet sitä edelleen asunto- ja muina luottoina eteenpäin. Suuren pohjoismaisten pankkien antolainaus onkin lähes kaksi kertaa ottolainausta suurempaa. Kansainvälisiltä markkinoilta on otettu lähes puolet rahoituksesta ja pumpattu tuo raha pohjoismaisille asuntomarkkinoille inflatoimaan asuntojen hintoja. 

 

Pohjoismaisten pankkien (punaiset) antolainauksen suhde ottolainaukseen verrattuna muuhun maailmaan (sininen) (Lähde: IMF)

Pohjoismaiden erityisasema pääoman turvasatamana horjuu, kun kansainväliset rahamarkkinat stabiloituvat ja pääoma löytää muita riskittömiä osoitteita. Ja kansainvälisen rahoituksen kallistuminen tulee näkymään asuntolainakannan koroissa. IMF näkee pohjoismaiden suurimman riskin tästä mahdollisesti aiheutuvassa asuntomarkkinalamassa.

Mutta kaikenkaikkiaan raprotti kertoo pohjoimaista innovaatioiden, avoimuuden ja toimivan yhteiskuntamallin esikuvana. Pohjoismaista annetaan kuva yhtenäisenä talousalueena, jota yhteinen pankkisektori integroi.

   

Pohjoismaiden sijoittuminen World Economic Forum kilpailukykyvertailussa (Lähde: IMF)

 

 

 

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija