Danskelainen ”analyysi”

20.12.2016 Danske Bank alensi erään yrityksen suositusta ja tavoitehintaa. Näitähän nyt tapahtuu, mutta hiukan erikoisempaa oli se, että suositus laski tasolta Osta suoraan tasolle Myy. Tavoitehinta laski 23:sta NOK:sta 4:än eli n. 1/6:an aikaisemmasta.

Tällaistakin vielä voi joskus sattua, kun firman koko tulevaisuus on yhden lääkekehityksen varassa ja faasi 3:ssa potilaat alkavat kuolla kuin kärpäset.

Suositus kuitenkin kohdistui firmaan nimeltä RenoNorden, joka on L&T:n tapainen jätehuoltofirma. Tässä vaiheessa voi todeta aika paljon menneen aika tavalla pieleen. 

Silmäilin Dansken analyysia, mutten totta puhuen siinä tullut juuri hullua hurskaammaksi. RenoNorden teki IPO:n pari vuotta sitten ja sen jälkeen kurssi on noudattanut kiitettävästi lehmänhäntäindeksiä.

Eräitä yleisiä havaintoja voi kuitenkin tehdä. Ensinnäkin kunnollista aktiivista pääosakasta ei ole, vaan siinä tehtävässä toimivat ilmeisen passiiviset rahastot noin 10 %:n osuuksin.

RenoNorden on hankkinut kunnilta ilmeisen huonoja sopimuksia liian alhaiseen hintaan, mutta on yrityksen toimivassa johdossa paljon muutakin vikaa, esim. 905 kuorma-auton poistoikä on laskettu 12:sta 10 vuoteen. Kun tällaisilla toimilla saadaan ennusteen mukaan 400 miljoonan kruunun tappio, joka yhtä osaketta kohti tekee lähes 14 kruunua, firmasta on saatu roskafirma monessakin mielessä. Goodwilliä on 2,3 mrd:n taseessa 1 mrd.

Omistan keskikokoisen määrän L&T:n osakkeita ja juuri sen takia olen seurannut RenoNordenia. Toki kilpailijan vaikeudet voivat olla L&T:n etu, mutta toisaalta jätehuollonkin saa näemmä munittua, vaikka sitä yleensä pidetään stabiilina alana. RenoNorden toimii myös Suomessa. Koko lv:sta 15 % tulee täältä. L&T:n osalta arvioidaan kilpailun kiristyvän. Lienee selvää, että jos RenoNorden ei aio hakeutua konkkaan, sen on asiakkaita saatava nimenomaan hintakilpailulla.

RenoNorden yrittää saada taloutensa kuntoon osakeannilla, jossa osakkeiden määrä yli kolminkertaistuu. Ehkä yrityksellä on vielä tulevaisuutta, jos sen johto kuskataan muitten roskien kera samalle kaatopaikalle tai suorastaan ongelmajätteiden joukkoon. RenoNordenin kurssi on joulun jälkeen toipunutkin kuten se teki jo elokuisen tulosvaroituksen jälkeen (josta Danske viis veisasi).  Kurssi tosin on heilunut voimakkaasti osakeannin edellä, alkoi 2.2.

Dansken analyytikko Stenshall voisi kanssa kokeilla uutta ammattia. Paskakuskina hän varmaan tuottaisi paskaa vähemmän kuin analyytikkona. Tosin on sitä näemmä muutkin erehtyneet.

Related Posts