EK:n suhdannebarometri ennustaa loppuvuodelle korkeintaan hyvin hidasta kasvua

Elinkeinoelämän keskusliiton, EK:n, elokuun suhdannebarometrin mukaan Suomen elinkeinoelämän suhdannekehitys oli alkukesällä kohtalaista. Teollisuudessa ja rakentamisessa suhdanteet elpyivät vähän, ja palveluissa ne heikkenivät aavistuksen. Tämänhetkistä suhdannetilannetta arvioidaan vähän keskimääräistä heikommaksi:

  • Suhdannekehitys oli alkukesällä kohtalaista. Tämänhetkinen tilanne kuitenkin vähän alle normaalin
  • Näkymät kuitenkin jonkin verran heikentyneet ja hajonta yritysten välillä suurta
  • Loppuvuodelle ennustetaan korkeintaan hyvin hidasta kasvua
  • Euroopan velkakriisin paheneminen on painanut kuluttajien luottamusta

Suhdannenäkymät (Lähde: EK:n suhdannebarometri)

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen on huolissaan siitä, että Euroopan akuutti velkariisi näyttää vaan venyvän ja nakertaa yhä selvemmin yritysten odotuksia.

Myös kuluttajien luottamus on heikentynyt huomattavasti viime kuukausina, mikä alkaa pikkuhiljaa pehmittää tähän saakka vakaiden palvelualojen ja kotimarkkinoiden odotuksia.

– Euroopan kriisi on synkentynyt merkittävästi viime keväästä, eikä epävarmuudelle näy loppua horisontissa. Myös maailmantalouden riskit ovat lisääntyneet, vaikka ennusteiden mukaan maailmantalous kasvaa yhä kohtalaisesti, mikäli euroalueella pystytään päättäväisiin toimiin kriisin taltuttamiseksi. Talous ei ole vapaassa pudotuksessa, mutta kovaa maata ei ole missään, Pukkinen tähdensi EK:n Suhdannebarometrin julkistamistilaisuudessa.

Related Posts