Ennakoivat markkinaindikaattorit -sivulle lisäystä

Olin tänään 5.3.2013 Pörssisäätiön tapahtumassa kuuntelemassa kun EK:n Leena Mörttinen piti mielenkiintoista esitelmää.

Hän ehdotti (vai sanoisinko jopa että hän väitti) että Case-Shiller Home Price Indices on ennakoiva indikaattori.

Graafisia esityksiä avautuu tämän sivun ensimmäisestä linkistä (ne ovat varsin suuria, joten kärsivällisyyttä).

Indeksejä on useita ja kuvaavat tietenkin vain maailmantalouden vanhan veturin eli USAn tilannetta mutta jätän harkintaanne voidaanko näistä indekseistä joku hyväksyä Ennakoivat markkinaindikaattorit -sivulle.

PS. Pörssisäätiön aamutapahtuman esitykset tulevat ehkä jakeluun, ks http://www.porssisaatio.fi

One thought on “Ennakoivat markkinaindikaattorit -sivulle lisäystä

  1. Ennakoivat indikaattorit

    Indikaattoreita on maailmassa äärettömän paljon ja indikaattori itsessään indikoi kertoo jostakin jo määritelmän mukaan. Ennakoiva indikaattori kertoo tulevaisuudessa tapahtuvasta jostakin suuremmasta. Lääketieteessä voidaan sanoa, että verikokeen näyttäessä pahaa syöpää se ennakoi kuolemaa. Joten verikoe on ennakoiva indikaattori. 
    Asuntojen hinnat ja asuntovarallisuus (lyhyellä ajalla asuntovarallisuuteen vaikuttaa massan hinta enemmän kuin määrä) ovat merkki varallisuuden kasvusta. Varallisuuden kasvu ennakoi kulutuksen kasvua ja sitäkautta talouden aktiviteetin kasvua. Asuntojen hintojen muutoksien voisi arvella hyvinkin ennakoivan taloudellista aktiviteetin kasvua, mutta entä pörssikurssien nousua? Pörssikin ennakoi taloudellisen aktiviteetin kasvua, mutta kumpi ennakoi enemmän? Asunnot ovat valtaosassa USAa jo nousseet, mutta niin on myös pörssitkin. Nämä yhdessä varmaankin vahvistavat positiivisen talouskehityksen todennäköisyyttä jos ne eivät mene kuplan asteelle. Asunnot ja rakentamisen voluumit ovat tärkeitä indikaattoreita, koska ne vaikuttavat työllisyyteen ja työllisyyskehitys on ollut paras indikaattori pörssien nousulle.

Comments are closed.

Related Posts