Eriaikaiset futuurisopimukset

 

Futuurit ovat veikeitä tuotteita. Raaka-ainefutuureilla on jokin toimituspäivä ja silloin pitää yleensä toimittaa konkreettinen tuote sinne missä ko. sopimuksessa kehotetaan tavara toimittamaan. Näitä toimituksia on yleensä 3 kuukauden välein ja futuurisopimuksilla on vakioidut ehdot. Nyt olemme lukeneet lehdistä, että Amerikassa on kuivaa ja monen maissisato on heikossa kunnossa eli tuhoutunut. Tämä nostanee nyt toimitettavan viljojen hintoja. 

 

Oheisessa kuvassa piirsin Amerikassa noteeratun maissin hinnan. Ylimmässä panessa on vuoden 2012 heinäkuun toimituksen hinta ja keskimmäisessä on vuoden 2013 heinäkuun toimituksen hinta. Alimmassa panessa vähensin nämä keskenään ja piirsin kanavan edellisen 15 päivän 2 keskihajonnan päähän. Jos kaukainen sopimus on kalliimpaa kuin läheinen sopimus, niin on fiksua ottaa toimitus ja säilöä se sekä ottaa tuotto omaan taskuun. Toisaalta, jos hinta on kaukaiselle toimitukselle halpa, niin kaikki vilja kannattaa myydä nyt markkinoille ja mahdollisesti täydentää sitten varastoa myöhemmällä toimituksella. Tästä kuvasta huomaamme myös, että tuo sään tuoma spredi näihin toimituksiin on jo tasaantunut ja on nyt jo melko normaalilla tasolla olen noin 60 tasolla. Mikäli tuo ensivuoden toimitus nousisi korkealle hintatasolle, niin se mahdollistaisi maanviljelijän lukitsemaan ensivuoden satonsa tähän korkeaan hintaan. Moni sitä yrittää ja on jopa valmis maksamaan siitä tiedosta minkä viljastaan tulee saamaan ja siksi yleensä kaukaiset toimitukset ovat liian halpoja. 

Kuten kuvasta huomataan, niin spredillä on voimakas taipumus palautua ’normaalille’ tasolle, mitä se sitten onkaan. Yksi vaihtoehto on treidata tuota sprediä eli ostaa toista pitkäksi ja toista lyhyeksi silloin kun se ylittää bollingerin bändin. Näitä viljaspredejä miettiessä voidaankanssa miettiä, että mihin niitä käytetään. Monia viljoja käytetään paljon eläinten rehuiksi ja polttoaineiksi joten spredi voidaan tehdä myös niiden kanssa.

 

2 thoughts on “Eriaikaiset futuurisopimukset

  1. On nyt jo melko normaalilla tasolla

     

    Tuo kirjoituksessa oleva lauseenpätkä ”sään tuoma spredi näihin toimituksiin on jo tasaantunut ja on nyt jo melko normaalilla tasolla” on niin tavanomaista. Siinä vaiheessa kun jonkun sijoituskohteen edullisuus nousee lehtien otsikoihin, on myöhäistä hypätä mukaan.

    1. Näin on!

      Jos harrastat spekulointia eli vain muutaman päivän tai viikon kauppoja, niin markkinaa on pakko analysoida itse. Lehtiä ja blogeja lukemalla voi saada ideoita, mutta ajoitus täytyy keksiä itse.

Comments are closed.

Related Posts