Esittely: Jyrkin listan mallisalkku

Sijoittaminen
2

Piksuun on lisätty Jyrkin listan mallisalkku, johon pääsee tästä linkistä:
https://piksu.net/jyrkin-lista/

Sivulla on esitetty salkun sisältö, kaikki sen tapahtumat sekä Jyrkin listan pistetilanne.

Mallisalkku on perustettu reilu pari vuotta sitten eli 30.12.2022 ja alkupääoma oli 100 000 euroa kuvitteellista rahaa. Salkun tarkoituksena on seurata Jyrkin listan pisteytyksen toimivuutta. Aluksi salkku oli vain kirjoittajan omassa henkilökohtaisessa käytössä, mutta maaliskuusta 2025 alkaen salkku on julkaistu Piksussa.

HUOM! Koska mallisalkku on ollut julkinen vasta noin kuukauden ajan, niin lukijan tulee suhtautua äärimmäisen skeptisesti esitettyyn salkun tuottoon. Sehän on voinut syntyä ties minkälaisen ”veivauksen” ansiosta. Eli kannattaa antaa ajan kulua ainakin useamman kuukauden verran ja tehdä vasta sitten johtopäätös mallisalkun kehityksestä!

Vuoden 2025 alusta mallisalkku on tuottanut +14,7 prosenttia, kun samaan aikaan valuuttaoikaistu SP500-indeksi on tuottanut -9,7 ja Helsingin pörssin OMXH25-indeksi +6,1 prosenttia.

Ohessa on kuva mallisalkun kehityksestä sen alusta alkaen.

Ja kuten aina, niin historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten mallisalkku pärjää nykyisessä markkinatilanteessa.

Jyrkin listan pisteytyksen perusteet

Salkkuun ostetaan Jyrkin listan (lista on esitetty mallisalkku-sivun lopussa) top-10 yhtiöitä 10 prosentin osuudella salkun arvosta tai käteisen määrällä (kumpi pienempi). Osake puolestaan myydään, jos se putoaa Jyrkin listan 15 parhaan ulkopuolelle. Tilalle ostetaan top-10 yhtiötä, jota ei vielä ole salkussa.

Listalla on tällä hetkellä 100 yritystä, joille teen analyysit, ennusteet ja arvonmääritykset kvartaaleittain. Painotan pisteytyksissä seuraavia tekijöitä

  • Nykyhetken sijoitetut varat
  • Ennustettu vapaa rahavirta
  • Sijoitetun pääoman tuotto (ROC tai ROE)
  • Osinkojen kehitys
  • Osinkojen suhde vapaaseen rahavirtaan
  • Alhainen nettovelkojen takaisinmaksuaika

Käytän em. tekijöiden arviointiin kuluvan tilikauden sekä sitä seuraavan 2 tilikauden tekemiäni ennusteitani.

Kaksi ensimmäistä tekijää voi ajatella eräänlaiseksi säästöpossuksi, jossa on valmiiksi rahaa (nykyhetken sijoitetut varat) ja johon tulee lisää rahaa vapaan rahavirran muodossa.

Lasken sijoitetut varat seuraavasti

sijoitetut varat = taseen loppusumma - aineettomat hyödykkeet - lyhyet vastuut

Ajatus on, että jos teen 10 000 euron sijoituksen, niin kuinka ison säästöpossun saan ja millaisella volyymillä vapaata rahavirtaa possuun tulee jatkossa. Jos osakkeen hinta muuttuu, niin se vaikuttaa suoraan em. tekijöihin ja siten yhtiön houkuttelevuuteen.

Sijoitetun pääoman tuotto (ROC ja rahoituslaitoksilla ROE) kertoo siitä, miten hyvin pääomat tuottavat. Tämä tekijä sisältää yhtiön tuloksen, jota markkina seuraa tarkasti. ROC:ia laskiessani käytän sijoitettuna pääomana oman pääoman ja nettovelkojen summaa. Näin yhtiön tekemät rahoitusratkaisut (oma pääoma vs. velkarahoitus) eivät vaikuta tuottoprosenttiin, toisin kuin ROE:ssa.

Ennustettujen osinkojen kehityksen tulee olla nousevaa.

Osinkojen suhde vapaaseen rahavirtaan (osinko/fcf) tulee sisältää riittävästi puskuria, jotta riski osinkojen leikkaamiseen ei kasvaisi suureksi. Jos yhtiö päätyy leikkaamaan osinkoa, niin se näkyy todennäköisesti rumasti osakkeen kehityksessä. Pisteytyksessäni optimi osinko/fcf -suhde on 55 prosentin kohdilla ja pisteet pienevät suhteen noustessa tästä ylöspäin.

Taseen vahvuutta mittaan nettovelkojen takaisinmaksuajalla eli sillä rahavirralla, joka jää voitonmaksun (ennustamani osingot + omien osakkeiden ostot) jälkeisestä vapaasta rahavirrasta. Mitä alhaisempi takaisinmaksuaika on, niin sen parempi.

Jos velkaa on paljon ja voitonmaksun jälkeiset rahavirrat eivät tahdo riittää velkojen lyhennykseen, niin tämäkin nostaa riskiä osinkojen leikkaamiselle.

Eli lyhyesti: Kuinka hyvin yhtiö tuottaa rahaa kassaan, ovatko pääomat tuottavassa käytössä, ovatko vuosittain nousevat osingot kestävällä tasolla ja millaisella velkalastilla yhtiö kulkee. Osakkeen kalleus tai halpuus peilautuu sijoitetulla summalla (esim. 10 000 euroa) saatavaan rahavirtaan ja ”säästöpossun” lähtökokoon.

Linkki mallisalkku
https://piksu.net/jyrkin-lista/

Jyrkin lista mallisalkku

Vastaa

Related Posts