Euro vahvana: Se pieni laskeva tunne

Taalan ja jenin eurokurssin kehitys.

Jos mahanpohjassa on viime aikoina tuntunut vuoristoradasta tuttua kutinaa se saattaa johtua euron vahvistumisesta. Vaikka osakekurssit ovat viime aikoina kehittyneet kohtuullisesti on euron vahvistuminen kurittanut muissa valuutoissa noteerattujen osakkeiden arvoa eurossa mitattuna. Varsinkin taala ja jeni ovat heikentyneet merkittävästi euroa vastaan. Molemmissa tapauksissa syypää on keskuspankin elvytystoimet.

Ilmiöön voi suhtautua ainakin kahdella tavalla:

1. Huono homma, voika tätä vastaan suojautua? Suojatua toki voi, esimerkiksi lukitsemalla vaihtokurssi tietyksi ajaksi ostamalla esim. EURUSD -futuuri. Toinen vaihtoehto on ostaa call-optio vaihtokurssille. Futuurin valinneelle kulut ovat pienehköt, mutta vastapainoksi positiosta voi syntyä yhtä hyvin tappiota kuin voittoa jos kurssikehitys kääntyy. Option tapauksessa otat ikäänkuin vakuutuksen, eli tappiota voi syntyä vain sen verran kuin optio maksoi. Yksityishenkilön kannaattaa myös muistaa että mahdolliset tappiot voi verotuksessa vähentää vain jos kyseessä on pörsissä noteerattu arvopaperi. Esimerkiksi Globexissa noteerattu EURUSD futuurien ja optioiden sopimuskoko on 125000€, eli ei piensijoittajalle sopiva. Tälläkin sivustolle mainostavien "tee kauppaa verkossa" yritysten tuotteet ovat yleensä ns. CFD-tyyppisiä. Näihin ei suomessa veroa maksavan kannatta koskea pihdeilläkään. Kaupankäynnistä mahdollisesti syntyvät tappiot kun eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia.

2. Voiko tätä käyttää hyväksi? Voi toki. Voit painottaa osakeostojasi juuri nyt euroa vastaan halpaan valuuttaan. Tällä hetkellä juuri yllä mainitut taala ja jeni ovat sellaisia. Silloin luotat siihen että kurssit eivät ikuisesti jatka samaan suuntaan, vaan palavat joskus lähemmäs pitkän ajan keskiarvoa. Kustannukset riippuvat kaupankäynnin aktiivisuudesta, eli miten nopeasti haluat siirtää sijoiotuksiasi "halvan" valuutan osakkeisiin. Työkaluja tähän on piksun valuuttakurssit sivulla. Tällaisellakin aktiivisella otteella voi olla veroseuraamuksia. Voitot realisoituvat ja niistä joutuu verolle.

3. Entä sitten? Kaikkein rauhallisimille mielenlaaduille sopiva suhtautuminen. Antaa kurssien heilua! Kyllä ne tuosta taas joskus palautuvat. Ei ainakaan synny turhia kaupankäyntikuluja. Jos ei tee kauppaa ei synny myöskään verotettavaa voittoa. Ja jos yhtiö näyttää hyvältä sijoitustapaukselta, miksi myydä pois vain siksi että valuutta jossa se on noteerattu satuu olemaan vahva?

One thought on “Euro vahvana: Se pieni laskeva tunne

  1. Positiivinen vaihtotase on valuutan vahvistumisen ennusmerkki

    Minä olen valinnut lähinnä tuon strategian numero 3.

    Toimin itse seuraavasti:

    1. Seuraan vaihtotaseita. Pyrin painottamaan sijoituksiani sinne, missä vaihtotaseet ovat plussalla. Positiiviseksi kääntyvä vaihtotase on sen merkki, että maan teollisuus on kilpailukykyistä. Ja talouden lakien mukaan kilpailukykyisten maiden valuutta jossakin vaiheessa vahvistuu. Siihen voi tosin mennä hyvin kymmenenkin vuotta tai kauemmin. Tämä kriteeri suosii tällä hetkellä Eurooppaa ja kauko-Itää.
    2. En suojaudu valuuttakurssimuutoksilta. Suojaukset vaatisivat huolellisempaa ja pedanttisempaa otetta kuin minun suuripiirteiselle tyylilleni on ominaista. Olen kuitenkin ottanut pienen dollarimääräisen sijoituslainan. Olen tällä tavalla suojautunut dollarin heikkenemistä vastaan samalla kun olen saanut hieman käyttöpääomaa. Mutta tämä on kyllä ihan poikkeus. En yleensä suojaudu. 

Comments are closed.

Related Posts