Euroopan keskuspankki toimi finanssikriisissä viimeisenä takuumiehenä

Suomen Pankin johtokunnan jäsen Seppo Honkapohja on oheisessa rahamuseon esitelmässään "Mihin rahapolitiikalla pyrittään?" kertonut ansiokkaasti keskuspankkien rahapolitiikasta sekä nykyisen kriisin taustoista sekä kriisin korjaamiseksi tehdyistä poikkeuksellisista operaatioista. Pankki- ja valtio- instituutioiden tilanne on pakottanut keskuspankit poikkeuksellisiin rahoitustoimiin, joilla markkinamekanismit osittain ohitetaan ja vaikeuksissa oleville instituutioille tarjotaan edullista rahoitusta.

Sijoittajan on tärkeää huomata että Euroopan keskuspankilla ja USA:n keskuspankilla on hieman toisistaan poikkeavat tavoitteet. USA:n keskuspankin (FED) ensimmäisenä tavoitteena on työllisyyden ylläpito ja taas Euroopan keskuspankin (EKP) tavoitteena on ensi sijaisesti vakaa ja hyvin toimiva vaihdon väline, Euro. Tämän seurakusena EKP on reagoinut inflaatiopelkoihin ja nostanut korkotasoa kun taas FED vielä odottelee. (piksu toimituksen huomio)

Seppo Honkapohjan luento: honkapohja_kevat_2011.pdf

Related Posts

Talous

OMXH25:n puuttuvat brändit

Perjantaina Piksussa lausuttiin OMXH25:stä, että ”Monet näistä yrityksistämme ovat raaka-aine… painoitteisia.” Saman asian sanoi samana päivänä AP:ssa Hannu Angervuo (matala jalostusaste). Ongelma on yhtä vanha