Fear & Greed indeksi opastaa onnistuneisiin osto- ja myynti- hetkiin

CNN money tuottama Fear & Greed indeksi (kuva oikealla) antaa osviittaa siitä milloin on oikea aika myydä tai ostaa osakkeita.

Yleensä osakkeita on kannattanut ostaa silloin kun Fear & Greed indeksin arvo on alle 20. Silloin markkinoilla vallitsee pelko ja osakkeet ovat edullisia.

Fear & greed indeksi lasketaan seitsemästä tekijästä:

 • paljonko S&P 500 on 125 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella
 • monenko yrityksen kurssi on vuoden huipussaan
 • osto- ja myynti- optioiden lukumäärän suhde
 • vakavaraisten yritysten yrityslainojen ja roskalainojen välinen korkoero
 • monenko yrityksen kurssi laskee verrattuna siihen monenko nousee
 • markkinoiden hermostuneisuutta mittaava VIX indeksi
 • osakkeiden ja yrityslainojen tuottoero

Fear & Greed indeksi heijastaa sijoitusmarkkinoiden käsitystä tilanteesta. Se ei sisällä sellaista tietoa joka ei jo muuten olisi pörssikursseissa. Kyse on eräästä tavasta visualisoida jo olemassa olevaa sijoitusmarkkinoiden yleistä käsitystä. Fear & Greed indeksin avulla näkee minne sijoittajien suuri sopulilauma on menossa ja mikä ajattelutapa on juuri nyt suosittua.

Joskus on hyvä nähdä mihin muut ovat menossa ja siihen Fear & Greed on hyvä työkalu. Muiden perässä kannattaa juosta osan matkaa – se on helpompaa. Hyvä sijoittaja analysoi itse tilanteen ja poikkeaa tarvittaessa harkitusti muista. Parhaat marjapaikat löytää kuitenkin loppujen lopuksi sieltä missä muut eivät käy.   

One thought on “Fear & Greed indeksi opastaa onnistuneisiin osto- ja myynti- hetkiin

 1. Fear and Greed indeksi lähestyy ostohetkeä

  Fear and Greed indeksi on nyt alle 19. Siis alle 20 ja otollinen ostohetki on lähestyy jos tuohon artikkeliin on luottamista.

  Minä kyllä odottelen hieman jotta näen kestääkö lasku kuitenkin vielä jonkin aikaa ja ostan vasta sitten kun nousu alkaa.

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.