Heikossa asemassa olevat puhdistetaan kulutusluottojen avulla viimeisistäkin lanteista

Kevyttä

Taloudellisesti heikossa asemassa olevat turvautuvat yhä useammin vakuudettomiin, 8,34% korkoisiin kulutusluottoihin. Heikko taloudellinen asema suistaa ihmisiä yhä suurempaaan ahdinkoon.  Lokakuussa 2021 nostettiin vakuudettomia kulutusluottoja 15,5 % enemmän kuin vuosi sitten selviää Suomen Pankin tilastosta.

Muiden uusien vakuudettomien kulutusluottojen kuin ajoneuvolainojen keskikorko nousi 0,55 prosenttiyksikköä syyskuusta ja oli 8,34 % lokakuussa 2021.

Vakuudettomia kulutusluottoja erityisesti korkeakorkoisia kulutusluottoja tarjoavista luottolaitoksista. Keskikorko näiden toimijoiden myöntämissä uusissa vakuudettomissa kulutusluotoissa oli yli 11 % lokakuussa 2021.

Suomessa toimivien luottolaitosten kotitalouksille myöntämien vakuudettomien kulutusluottojen kanta oli 6,8 mrd. euroa lokakuun 2021 lopussa. Tämä on noin 6% esimerkiksi asuntolainojen 106Mrd kokonaismäärästä.  Vakuudettomat kulutusluotot eivät muodosta systeemistä riskiä taloudelle, mutta nämä korkeakorkoiset velat voivat olla yksilötasolla kipeitä.

Suomalaisilla on tilillä rahaa keskimäärin yhtä paljon kuin asuntolainaa

Asuntolainakanta on kasvanut maltillisesti. Asuntolainojen kanta oli lokakuun 2021 lopussa 106,3 mrd. euroa. Vuosikasvu on 4,1 %.  Uusista asuntolainoista sijoitusasuntolainoja oli 9,3 %.

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli lokakuun 2021 lopussa 110,2 mrd. euroa joka on samaa suuruusluokkaa kuin kaikkien tilitalletusten yhteismäärä. Kuluttajapankkitoiminta on suomessa yksinkertaista. Pankin tehtävä on vain välittää rahaa niiltä, joilla on rahaa tilillä, niille joilla on asuntolainaa.

 

Kuvan lähde: pixabay / Leroy Skalstad

Related Posts