Helsingin pörssi hiipuu

Helsingin pörssin vaihto on hiipunut huippuvuisista huomattavasti Tuholman ja Kööpenhaminan pörssejä enemmän. Alla pohjoismaisten NASDAQ-pörssien vaihtotilastot:

Lähde: Nasdaq OMX

 

Parhaina vuosinaan Helsingin pörssin vaihto oli yli puolet Tukholman pörssin vaihdosta. Tämä suhde on ymmärrettävissä, onhan Ruotsin kansantalouskin tuplasti Suomea suurempi. Kööpenhaminan pörssi on puolestaan ollut huomattavasti pienempi vaihdoltaan. Vuoden 2007 huipun jälkeen helsingin surkastuminen on ollut surkeaa katseltavaa. Jos vertaamme vaihto vuoden 2007 huippuun oli 2012 Helsingissä vaihto enää neljännes:

Myös Rotsissa ja Tanskassa vaihto on laskenut, mutta huomattavasti vähemmän.

Osasyy tähän on tietenkin Nokian kurja kurssikehitys. Mutta en voi olla miettimättä suomalaisen listautumista rankaisevan veropolitiikan merkitystä. Seuraukset voivat olla kansantaloudelle kohtalokkaat. Suomalainen sijoitusvarallisuus valuu väkisinkin ulkomaille kotimaisen tarjonnan köyhtyessä.

Päättääjät: Katsokaa kirjoitusta seinällä

One thought on “Helsingin pörssi hiipuu

  1. Suomi on ollut yhden asian liike

    Vähennäpä OMX HEL -käyristä ja -luvuista Nokia niin alkaa totuus paljastua.

    Norja on öljymaa ja "toista maata" mutta Tanska ja Ruotsi ovat paljon talouselämältään monipuolisempia kuin Suomi.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan