Itsenäisyytemme on oman elämämme hallintaa

Meidän henkilökohtainen itsenäisyytemme, tunne siitä että elämämme on omassa hallinnassamme, on meille kullekin tärkeää. Sen kautta ja sen mitassa kunnioitamme läheisiämme ja heidän itsenäisyyttään ja erityisyyttään. Ja tänään on päivä, jona kunnioitamme itsenäisyyttämme onnellisuuden, turvallisuuden ja keskinäisen kunnioituksen ja rakkauden lähteenä, joka pulppuaa tuoreena aina silloin, kun uskomme itseemme.

Me luotamme läheisiimme, jos luotamme itseemme, ja me ihailemme läheisiämme, jos ihailemme itseämme ja me annamme läheisillemme liikkumatilaa jos annamme sitä itsellemme. Siksi meidän kaikkien itsenäisyys on niin tärkeä yhteisten ihanteiden,  pysyvyyttä luovien tapojen ja sääntöjen luomisen käyttövoima. Kaikki yhteisöllisyys rakentuu meidän henkilökohtaisen itsenäisyytemme varaan.

Isänmaallisuutta ja Suomen valtion suvereenisuutta juhlistetaan tänään – itsenäisyyspäivänä. Eikä syyttä. Valtiollinen yhteinen identiteettimme ja sen suvereenisuus rakentuu meidän kunkin itsenäisyyden varaan.

Valtiokoneiston toiminta toistaa niitä toimintataparakenteita, joita meillä on omassa perheessämme, ystäväpiirissämme ja työyhteisössämme. Toivomme, että yhteisöämme johtavat ihmiset, jotka ovat meidän kaltaisiamme, kunnoittavat meidän kaikkien valinnan ja toiminnan vapautta ja toimivat jämäkästi ja vastuullisesti. Yhteiskunta rakentuu yksilöiden, meidän, varaamme ja jos joskus on aikoja, jolloin valtiota hoidetaan huonosti, esimerkiksi syömällä tulevien sukupolvien vapautta ja elämisen mahdollisuuksia etukäteen, niin asiassa lohduttaa se, että olemme tämän ansainneet. Valtiokoneisto on meidän kaltaisemme.

Tärkeintä on meidän kunkin henkilökohtainen itsenäisyys – oman elämämme hallinta. Sen varaan on hyvä rakentaa.

Hyvää itsenäisyyspäivää

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On