Itsenäisyyspäivänä 2013

Suomen itsenäisyys on ollut paljolti itsenäisyyttä suhteessa Venäjään. Itsenäistyttyämme liityimme kiireesti Saksan keisarikunnan etupiirin ja valitsimme sieltä kuninkaankin Saksan samalla hävitessä ensimmäistä maailmansotaa. Huono alku Suomen itsenäisyydelle.

Itsenäistymistä vuonna 1917 seurasi sisällissota seuraavana vuonna, sillä suomalaiset olivat silloinkin itsenäisyyden sisällöstä kovin erimielisiä.

Sama näyttää olevan tilanne nykyäänkin. Himas-tutkimuksen apumies koetti väittää Suomen saaneen ratkaisevaa tukea Neuvostoliittoa vastaan lännestä. Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa, enkä usko Suomen poliittisen johdon laskevan muistoseppelettä edes Hitlerille, jos sellainen muistomerkki jonnekin tehtäisiin.

Ennen viime sotia runoiltiin:

”Raja railona aukeaa.

Edessä Aasia, Itä.

Takana Länttä ja Eurooppaa;

varjelen, vartija, sitä.”

[Uuno Kailas]

Länteen Suomi on kokenut kuuluvansa. Ennen viime sotia Suomi turhaan etsi sieltä kaveria, mutta Venäjän-suhteiden eteen ei paljon tehty, en tiedä olisiko siitä ollut hyötyäkään. Talvisodassa olimme yksin, ja vaikka jatkosodassa Saksa Suomea auttoikin, en tiedä, missä kiitollisuudenvelassa olemme sinnekään. Suomi sentään sitoi parhaimmillaan (tai pahimmillaan) 50 vihollisen divisioonaa.

Myös sotien jälkeen länsi jätti Suomen yksinään Neuvostoliiton kanssa. Kun silloinkin pärjäsimme, emme ole siitäkään asiasta selitystä velkaa kenellekään.

Historian mitoissa Suomen lyhyen itsenäisyyden aikana kaipuumme länteen on palkittu huonosti. Olisiko syytä yrittää olla itsenäinen myös suhteessa länteen?

Kaikesta huolimatta, hyvää itsenäisyyspäivää.

 

http://www.youtube.com/watch?v=arKxCiTZoyQ

One thought on “Itsenäisyyspäivänä 2013

 1. Emme ole osa itää emmekä liioin länttä, olemme oma itsemme

  "Olisiko syytä yrittää olla itsenäinen myös suhteessa länteen?  ja unohtaa Uuno Kailas:n runon identitetti Suomesta lännen etuvartiona. "

  Kannatan tätä ajatusta lämpimästi. Etuvartioksi itsensä tituleeraava saa aina olla etulinjassa ja aina perimmäisillä raukoilla rajoilla. Se ei ole hyvä identiteetti.

  Emme me ole osa länttä emmekä liioin itää. Parempi olla omillaan ja oma itsensä, vastuullisesti ja muut huomioon ottaen.

   

   

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä