juttusarja psykologisista taipumuksista osa 10 Talouskuplat ja -buumit ja psykologiset taipumukset

Sijoittaminen Talous Yhteiskunta

Psykologiset taipumukset ovat läsnä kuplissa ja buumeissa. Aloitetaan ryhmäpaineesta ja todetaan, että sen ollessa korkeimmillaan se koskee lähes jokaista. Se tulee lähemmäs kaikkia kuin koskaan aiemmin. Jokaisen lähipiirissä alkaa olla yksi tai useampi suosituilla sijoitustuotteilla nopeasti rikastunut tai niihin suuria summia laittanut henkilö, jolla on vähintään paperilla suuri omaisuus. Hän on myös innokas suosittelemaan sijoituksiaan muille ja pitää heitä tyhminä mikäli he eivät toimi samoin. Mitä useampi lähipiiriläinen kertoo onnistumisistaan ja mahdollisista satojen prosenttien tuotoista lyhyellä aikavälillä sitä lähempänä buumin huippu on. Romahdus on menossa, kun samat henkilöt eivät puhu sanaakaan sijoittamisesta tai suurista tappioistaan. Ryhmäpaine on eniten amatöörien aiheuttamaa.

Ryhmäpaineen etenemistä ja vaikutusta voi arvioida mm. Google Trendsistä. Siellä voi katsoa kuinka suosittuja tietyt hakusanat ovat olleet milläkin ajanhetkellä. Huippuhetket eivät suoraan korreloi hintojen kanssa, mutta suurimmat hakumäärät ovat niin huippujen kuin pohjien läheisyydessä muutaman kuukauden tarkkuudella. Ne korreloivat ehkä jopa paremmin pohjia.

Nyt on kiire! Osta ennen kuin tulee liian kallista! Niukkuuden ja kiireen tunne on yksi merkki buumista. Asuntojen ennätyshintojen nopeat hyppäykset tai sijoitustuotteiden moninkertaiset ylimerkitsemiset kertovat niukasta tarjonnasta tai sen tunteesta. Vähäiset merkintämahdollisuudet voivat olla listautuvien yritysten tietoinen valinta. Listattujen tuotteiden kaksi- tai kolminumeroiset prosentuaaliset nousut listauspäivinä kertovat niukkuudesta. Romahduksessa tarjonta on yltäkylläistä. Tämä näkyy nopeina laskuina. Esimerkiksi laaja rintama ennen suosittuja osakkeita laskee hintojaan useina päivinä kaksinumeroisin lukemin.

Valtaosa ihmisistä seuraa muutamia uskottavilta tuntuvia auktoriteetteja. Jälkimmäiset ovat ehkä olleet muissa hommissa ennen kuplaa tai buumia. Suuri yleisö saa heiltä lupauksia, joissa sijoitukset moninkertaistuvat nopeassa ajassa. Nousun edetessä lupaukset kasvavat. Ne kuulostavat asioihin perehtyneistä järjettömiltä. Ennustukset tarkoittavat sijoitusten moninkertaistumista lyhyessä ajassa. Kuplien ja buumien edetessä entisten menestyjien eli buumien antiauktoriteettien varoittelut lisääntyvät. Samalla useampi uskoo heidän olevan ymmärrystä vailla. Romahduksissa auktoriteetit ja heidän lupauksensa paljastuvat joko huijauksiksi tai heidän näkemyksensä vääriksi. Sen aikana alkavat myös ”Warren Buffettit” rikastua heidän pakkomyymillä omaisuuserillä. Heidän tuottonsa ylittävät keskiarvot merkittävillä marginaaleilla, kun romahdus on edennyt.

Liiallinen usko omiin kykyihin, omistuksiin ja menestymismahdollisuuksiin näkyy liiallisena luottamuksena niin yhteisöissä kuin yksilöissä. Buumien ja kuplien luoma euforia kasvattaa uskoa merkittävään ja nopeaan talouskasvuun. Se näkyy mm. laajamittaisina järjettöminä kulutustottumuksina. Huutokaupoissa maksetaan ennätyshintoja. Merkkejä voivat myös olla maailman korkeimman rakennuksen teko tai ennätyskalliit massiiviset budjettinsa ylittävät rakennusprojektit. Romahduksen tunnusmerkki voi olla edellisten keskeyttäminen.

Se näkyy erityisesti yksilöissä, jotka ovat uuden talouden aikana tienanneet joko sijoituksillaan tai liiketoimillaan merkittäviä omaisuuksia ainakin paperilla. Nuoret ja nopeasti rikastuneet ostavat kalliita autoja ja tuhlaavat rahojaan statussymboleihin. Ilmiö ei koske yksittäisiä henkilöitä. Yksi uuden talouden tunnusmerkki löytyy yksilöistä, jotka jättävät työnsä, koska uskovat pystyvänsä olemaan sijoitusalan ammattilaisia lyhytaikaisen menestyksensä perusteella. He suosittelevat samaa myös muille. Tämä ”nyt on toisin” huuma on suuri.

Edelliset tekijät vahvistavat saatavuusharhaa. Ne eivät ole ainoita syitä sen olemassaoloon. Mediat ovat merkittävä osa vahvistumista. Ne antavat seuraajilleen mitä he haluavat kuulla buumin aikaan. He haluavat kuulla, että nyt on hyvät mahdollisuudet rikastua nopeasti, jne. He kaivavat äkkirikastuneet esille ja esitellen heidän neuvojaan. Yhteistä jutuille on, että valtaosa toimittajista ei ymmärrä tarpeeksi, jotta voisivat kyseenalaistaa huonot neuvot. He nostavat äkkirikastuneet jalustalle ja kirjoittavat negatiivisia juttuja siitä kuinka kymmeniä vuosia sijoittaneet ovat menettäneet otteensa. He kertovat kuinka heidän sijoituksensa eivät pärjää lyhytaikaisille menestyjille. Mediassa sijoittamisesta liikkuvien juttujen määrä on huipussaan buumin lopussa tai romahduksen alkaessa. Samalla niiden saatavuus ja suosio ovat suurimmillaan.

Kuplia ja buumeja vahvistavien poliittisten tekijöiden tunnusmerkkejä on monia. Yksi on veronalennukset sijoitustuotteille tai kiinteälle omaisuudelle. Kuplat ja buumit voivat saada merkittävän alkuvauhdin tai ne voivat kiihtyä, koska varallisuus ohjautuu veroedullisiin kohteisiin. Poliitikkojen ja keskuspankkiirien puheet ansioistaan kukoistavan talouden kehityksessä kertovat buumista. Myös heidän varoituksensa over merkki siitä. Ne eivät valitettavasti johda tekoihin silloin kun ne olisivat tärkeitä. Lupaukset sijoittajien pelastamisesta ovat merkki moraalikadosta joka on esiintynyt kaikissa buumeissa. Lupaukset johtavat lopulta tekoihin. Ensimmäiset pääomaruiskeet asiansa huonosti hoitaneille ovat merkki moraalikadosta ja ennakoivat buumin tekohengitystä liian pitkään. Suuremman romahduksen todennäköisyys kasvaa samalla.

”Aakkossoppien” tai muiden uusien sijoitustuotteiden lisääntyminen kielenkäytössä ovat merkki buumista. Tarjonnan lisääminen yksityissijoittajille kertoo myös siitä. Niiden monimutkaistuminen voi kertoa myös siitä. Mitä enemmän sijoitustuotteita, joita et ymmärrä, sitä varmemmin kyseessä on järjetön toiminta. Sijoittajien sääntelyn vähentäminen kertoo myös buumista. Niiden lisääminen kertoo todennäköisesti jo toteutuneista riskeistä. Sääntelijät ovat useimmiten myöhässä.

Keskuspankkiirien tai poliitikkojen puuttuminen markkinoiden hinnanmuodostukseen kertovat kuplista, buumeista tai romahduksista. Keskuspankkiirien sijoitustuotteiden ostot tai hintojen alentamiset kasvattavat kuplia ja buumeja. Yllättävät myynnit tai hintojen nostot voivat kieliä romahdusvaarasta tai aiheuttaa sen. Buumista voi kertoa myös poliitikkojen sääntelemän tarjonnan vähäisyys. Esimerkiksi maankäytön rajoitukset voivat kertoa kiinteistökuplasta. Nopea tarjonnan lisäys kertoo siitä, että romahdus alkaa lähestyä.

Mainittakoon vielä, että kirjoitus on yksinkertaistettu kuvaus psykylogisista taipumuksista talouskupliin ja -buumeihin liittyen. Se ei kerro koko totuutta liikkeellä olevista psykologisista tekijöistä.

Hyvää viikonloppua!

Tommi T

finanssibuumit finanssikuplat juttusarja psykologisista taipumuksista psykologiset taipumukset

Related Posts