Kannabisyhtiöiden ykkönen

Sijoittaminen

Kannabista käytetään laajasti myös lääkkeenä

Kannabis oli muutama vuosi sitten todellinen hypesektori sijoittajien hepuloidessa viihdekäytön laillistamista Yhdysvalloissa. Mopot karkasivat taas kerran totaalisesti lapasista eli osakkeiden hinnat raketoivat täysin epärealistisiin sfääreihin – josta rytisivät yhtä nopeasti alas.

Eivät kuitenkaan kaikki. Kannabisyhtiöistäkin löytyy yksi, joka on tehnyt alusta asti tanakkaa tulosta ja oikeuttanut sillä osakekurssinsa hurjan nousun.

Eikä vahvalle menolle näy loppua ainakaan tässä kohtaa. Innovative Industrial Propertiesin eli IIPR:in asema ja liiketoimintamalli ovat niin hyvät, että riskitaso jää radikaalisti alemmas kuin valtaosalla alan edelleen haparoivista yhtiöistä.

IIPR ei ole tarkkaan ottaen kannabisyhtiö, koska se vain liisaa tuottajille liiketiloja sekaantumatta itse valmistusprosessiin. Se on REIT eli kiinteistöyhtiö, joskin toimintamalliltaan hiukan erilainen kuin verrokkinsa.

Ja toisin kuin varsinaiset kannabisyhtiöt, IIPR ei pode rajusta kurssinoususta huolimatta hypeä. Se on kasvuyhtiö ja toki hinnoitellaan siten, mutta varsin maltillisesti näkymät huomioiden.

Kasvu jatkuu

Vahva kasvu ja kannattavuus jatkuivat Q1:  IIPR yli tuplasi liikevaihtonsa vertailukaudesta. REIT:eille tärkein avainluku, osinkoa määrittelevä AFFO:kin nousi 30%. REIT:it jakavat lakisääteisesti valtaosan tuloksestaan osinkona.

Vuoden takaiseen hurja kasvu oli odotettua. Mielenkiintoisempi vertailu kohdistui edelliseen kvartaaliin, koska se kertoisi paremmin kehityksen tuoreen tilan.

Vahvat ovat luvut siihenkin verrattuna: liikevaihto + 18%, AFFO samaa tasoa. Se oli vertailukelpoisesti 1,47 taalaa osaketta kohti.

REIT:ien liikevaihdon kasvua ei yleensä voi verrata tavallisiin yhtiöihin, koska ne rahoittavat tyypillisesti kiinteistökantaansa lisäämällä osakemassaansa. Varsin isossa mitassa myös IIPR.

Velkaa vähän

Se on turvallista ja halpaa, mutta liudentaa vanhojen omistusten osuutta. Siksi osakekohtaiset luvut, etenkin AFFO ja osinko, ovat ratkaisevia. Ne kehittyvät IIPR:illä hyvin.

Kvartaaliosinko nousi kuusi prosenttia jo 1,32 dollariin. IIPR:in osinko kasvaa poikkeuksellista vauhtia. Se on REIT:ien omistamisen ydin.

Yhtiö laajentaa kiinteistömassaansa koko ajan eri puolilla Yhdysvaltoja. Osakkeiden lisäämisen ansiosta se toteutuu melko vähällä velalla, joten IIPR on sikäli huoleton sijoitus.

IIPR lisää osakemassaansa vauhdilla, mutta vielä kiivaammin tulosta

Osinko kehittyy hulppeasti

Kannabiksen laillisen aseman parantuminen voi vaikuttaa kahtalaisesti, koska se voi helpottaa kannabisyhtiöiden rahoitusmahdollisuuksia ja vähentää tilojen liisaustarvetta.

Mutta ainakaan tässä kohtaa ei mikään viittaa ongelmiin. Eli IIPR etenee kohtalaisen odotetusti. Tällä tahdilla sen osinko ehtii vuositasolla kuuteen dollariin jo 2021.

Päälle kolmen prosentin osinko ei ole REIT:ille kummoinen, mutta sen pitäisi kasvaa näkyvään tulevaisuuteen epätavallisen ripeästi. Siihen nähden osake on kohtuuhintainen.

Jo talvella alkanut korjausliike voi valua aikansa, mutta sen parempi ostosten kannalta. IIPR:in riskin ja tuoton suhde osuu nyt kohdalleen.

Kaikkeen liiketoimintaa liittyy riskejä, mutta IIPR on ne paketoinut varsin turvallisesti. Tuoreen alan tuulet eivät sitä hevin horjuta.

Juttu on muokattu sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista. IIPR:in laajempi esittely löytyy kirjautumalla:

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan