Kannattaa hyödyntää suuria ETF rahastoyhtiöitä

Pörssinoteeratuissa ETF rahastoissa on pääomaa tällä hetkellä noin 2800 Mrd$ (v 2015) ja määrä kasvaa kaiken aikaa. Summa on yli kymmenkertainen Suomen pörssin kokoon tai Suomen bruttokansantuotteeseen verrattuna. 

Markkinoita dominoi muutama suuri toimija (oikealla suurimpien rahastoyhtiöiden markkinaosuudet). Kymmenen suurinta rahastoyhtiötä hallitsee yli 85% kaikista maailman ETF rahastopääomista ja suurin, BlackRock (tuotenimellä iShares) hallitsee 38% kaikista maailman ETF rahastopääomista.

Myös vaihto on keskittynyt. Noin 80% etf rahastoilla käytävästä kaupasta tapahtuu USA:ssa.

Suurimpien yksittäisten rahastojen koko lähestyy Suomen pörssin markkina-arvon luokkaa.

Kannattaa hyödyntää suuria rahastoja

Sijoittajan kannalta indeksi ETF tuotteiden yhteydessä suuri on kaunista:

  1. Kannattaa ostaa ETF tuotteet sieltä missä on paljon vaihtoa ja likviditeettiä. USA (ja ehkä Frankfurt) ovat paikkoja joista voi kustannustehokkaasti ostaa etf tuotteita. Osto- ja myynti- laidan ero on suurissa pörsseissä pieni ja vaihto on suurta. Samoja tuotteita saa joskus monista pörsseistä, mutta suurten pörssien käyttäminen on selkeästi edukasta. 
  2. Kannattaa hyödyntää suurimpia rahastoja (vuoden 2015 suurimmat rahastot on listattu oikealla) ja rahastoyhtiöitä. Suurimpien tuotteiden ja rahastoyhtiöiden kulut on painettu alas ja toiminta on kustannustehokasta. Suurimmat rahastoyhtiöt ovat korvaamaton osa maailman infrastruktuuria eikä niiden voi antaa kaatua. Lisää tietoa suurista rahastoista on piksun etf valintaluettelossa.

ETF markkina on kasvussa

ETF markkinat ovat 2000 luvun ilmiö, joka kasvattaa edelleen suosiotaan. Yhteenlaskettu markkinapääoma (noin 2800 Mrd€) on jo niin suuri että se on kiinnittänyt markkinavalvojien huomion. Summa on vielä paljon alle kymmenen prosenttia maailman osakepääomasta, mutta summa kasvaa ja markkinat ovat keskittyneet muutaman globaalin toimijan haltuun. 

 

 

 

Lisää tietoa:

 

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin