Katselemista

Asioita voidaan katsoa lukemattomilla eri tavoilla. Beta on kerroin, mikä kertoo kuinka heiluva osakkeen kurssi on suhteessa markkinaan. Alpha taas kertoo ylituoton määrän. Koska eri sektorit elävät kovasti eri vauhtia, esimerkiksi monia aloja ei ollut lainkaan muutama kymmenen vuotta sitten, meidän pitänee olla tarkkana, kuinka valitsemme sektorit ja mihin vertaamme omaa osakettamme.

Vuonna 1900 Yhdysvaltojen pörssistä huomattavasti yli puolet koostui rautateistä. Vuonna 2015 enää rautateitä ei edes erikseen luokiteltu. Eli jos olisit ostanut vuonna 1900 koko USA:n rautatieliiketoiminnasta niin olisit omistanut tuolloin 60% Yhdysvaltojen pörssistä, mutta vuonna 2015 enää vain hyvin pienen osan siitä. Selkeästi tuo sektori on ollut huono omistaa tai ainakaan se ei ole paras mahdollinen. Tupakka on ollut tuona yli 100 vuoden aikana paras sektori, mutta voisin veikata, ettei se ole paras seuraavana 100 vuonna.

Ei pörssi hinnoittele tulevia kassavirtoja muuten kuin kauppakorkean oppikirjoissa. Pörssi hinnoittelee epävarmuutta ja se hinnoittelee aikaisempaa romahdusta tai entistä hintojen epävarmuutta ei tulevaa romahdusta eikä tulevaa hintojen heiluntaa. Tämän näkee, kun katsoo vaikka VIX indeksin arvoja, niin se ennustaa hienosti menneisyyttä ja se ei ennusta tulevaisuutta sattumaa paremmalla todennäköisyydellä, vaikka se antaa paljon desimaaleja. Nyt S&P 500 indeksi on 2009 pistettä ja VIX indeksi on 16,9, eli kuukauden päästä S&P 500 indeksi on 1910 – 2107 välissä 68% todennäköisyydellä. Ei tämäkään ole näin matemaattista. Katsoin 6570 pörssipäivän aikana ja 75,8% tapahtumista jäi tuohon väliin. Tämä johtuu luonnollisesti siitä, että option asettaja haluaa tuottoa eli todellisuudessa noin 10% liian usein tapahtumat jäävät tuohon väliin. Vakuutusyhtiö haluaa korvausta.

Mitä tuosta muuta tähän osaisi sanoa, kuin tallaista elämä on. Säännöllisesti optiomarkkinat ovat väärässä, mutta eipä sitä tiedä kumpaan suuntaan ne ovat väärässä, mutta yläraja ylitettiin ylityksissä 64% ja alaraja alitettiin 36%. Eli jos jotain veikkaa, niin kannattaa olla optimisti ja arvata yllättävää nousua. Pörssissä kannattaa yleensä olla optimisti.

One thought on “Katselemista

 1. Eräs asia, jonka suhteen

  Eräs asia, jonka suhteen pitää olla tarkkana on poliittinen riski. (toit tämän esille eräässä aiemmassa artikkelissasi)

  Usein pitkän aikavälin sijoitustuottoja arvioidaan USA:n pörssi-indeksin perusteella. Tämä on kyllä aivan väärin. On monia maita joissa viimeisen 100 vuoden tuotot ovat olleet huonompia kuten: Venäjä, Puola, Unkari, Venezuele, Kuba, Kiina, ……

  Monien maiden pörssit ovat viimeisen sadan vuoden aikana nollaantuneet ja joissakin maissa jopa kiinteistö- ja maa- omaisuus on jossain vaiheessa menettänyt arvonsa.

  Poliitiset riskit ovat lyhyellä aikavälillä mitättömiä, mutta pitkällä aikavälillä ne täytyy ottaa huomioon.

  Kai

Comments are closed.

Related Posts