Kehittyvien maiden osakkeet ovat vuoden hittituote

Kehittyneiden maiden osakkeet ovat vuodesta 2011 alkaen tuottaneet noin 60% voiton, kun taas kehittyviin maihin sijoittaneet ovat saaneet nähdä omaisuutensa kutistuvan puoleen. Ero on häkellyttävä.

Tilanne on muuttumassa. Kehittyvät maat ovat alkuvuoden aikana tuottaneet noin 10% kehittyneitä paremmin. Tämä voi tarkoittaa käännettä.

Osakemarkkinoiden trendit ovat yleensä pitkäikäisiä, sijoitusmuodit ovat vuosien mittaisia. Ne käynnistyvät yleensä aitojen makrotaloudellisten tekijöiden aikaansaamina ja jatkuvat sitten omalla painollaan pitkiä aikoja.

Kehittyvien maiden parantuneeseen suosioon vaikuttaneita tekijöitä ovat muun muassa:

  • raaka-aineiden vuoden alusta alkaen jatkunut hinnannousu on parantanut monen kehittyvän maan tilannetta
  • joissakin kehittyvissä maissa on nähtävissä orastavaa käännettä kohti parempaa
  • USA:ssa noteeratut kehttyneiden maiden osakkeet ovat kalliita

Jatkuuko tämä trendi vielä pitkään? Väestörakenteeltaan terveet kehittyvät maat tulevat luultavasti pärjäämään mainiosti. Väestörakenne ja yhteiskunnan systemaattisuus (selvät, yksinkertaiset säännöt ja vähän korruptiota) ratkaisevat tulevan kehityksen.

Kuvan lähde: Google finance

2 thoughts on “Kehittyvien maiden osakkeet ovat vuoden hittituote

  1. Aasian vuosisata

    Suuret trendit viittaavat siihen, että tämä vuosisata on Aasian. Kiinasta tulee maailmanvalta numero uno. Tämä ei tosin tarkoita, että se pääsisi siihen asemaan nopeasti taikka ilman suurempia kriisejä. Pidän Kiinan suurimpina ongelmina saasteita ja mahdollisia kansannousuja. En ehkä ole oikeassa, mutta tällainen näkemys minulla on.

    1. Kiina

      ”Väestörakenne ja yhteiskunnan systemaattisuus (selvät, yksinkertaiset säännöt ja vähän korruptiota) ratkaisevat tulevan kehityksen.”

      Minä uskon tuohon ylläolevaan postauksen viimeiseen lauseeseen. Siksi en usko Kiinaan. Kiinan väestörakenne on huono. Ei oikein vedä siirtolaisia, liikaa vanhuksia ja miehiä. Liian vähän työläisiä. Afrikan on helpompi korjata yhteiskunnan systemaattisuus kuin Kiinan korjata väestörakenteensa.

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen