Kerrostaloyksiöiden hinnat laskussa

Asunnot ja metsä

Valtionlainojen 10v korot ovat Hypo:n ajankohtaiskatsauksen mukaan nousseet 2…3% tasolle ja asuntolainojen korot seuraavat vähitellen perässä.  Asuntosijoittaja joutuu miettimään uudelleen sijoituksensa järkevyyttä siinä tapauksessa että asunto on ostettu velaksi. Vuokratuoton pitäisi riittää kattamaan velan tuleva korkotaso. Vuokraa on vaikea nostaa kun vuokratuotot ovat jo muutenkin alamäessä. Tuottamattomia sijoitusasuntoja, lähinnä yksiöitä, tulee jatkossa myyntiin yhä enemmän. Tilannetta pahentaa se että viime vuosina on rakennettu paljon pieniä asuntoja jotka nekin odottavat ostajaa.

Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia isommista asunnoista. Koronan mukana tullut etätyö asettaa uusia tilavaatimuksia ja kotona vietetetään muutenkin yhä enemmän aikaa. Väljempi kotiympäristö on nyt noussut arvoonsa.

Hypo:n talouskatsaus on laajentanut toiminta-aluettaan makrotaloudellisiin ennusteisiin ja ennustaa Suomen taloudelle 2% vuosikasvua (2022). Hypo:n tekemä katsaus on yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä ja tuo lisäarvoan. Aina on tarvetta riippumattomille näkemyksille. Monet tärkeät ennustelaitokset (Suomen Pankki, IMF, EKP, ….) eivät voi kovin kevein perustein ennustaa esimerkiksi taantumaa. Niiden tulisi itsensä estää taantuma ja ennustamalla taantuman ne itse asiassa varmistaisivat epäonnistumisensa. On hyvä että on olemassa pankkiiriliikkeitä ja pankkeja (kuten Hypo) jotka ovat tässä suhteessa edes jotakuinkin riippumattomia.

 

 

 

Related Posts