Klikkimedioiden tulkitsemisohjeita

Elämme klikkimedioiden aikakautta. Suurimman osan niistä on tarkoitus kerätä kävijöitä millä keinolla hyvänsä, koska niiden määrä ratkaisee medioiden taloudellisen menestyksen. Tarkempaa tietoa näistä mekanismeista löytyy mm. Ryan Holidayn kirjasta: ”Usko minua minä valehtelen, mediamanipulaattorin tunnustuksia”. Tästä kirjasta löytyy myös tulkintaohjeita siihen mitä tietyt väitteet todella tarkoittavat. Koska kyseessä on mediamanipulaattorin ohjeita niin on syytä pitää mielessä se etteivät ne kaikki pidä täysin paikkaansa. Näin uuden vuoden kunniaksi ajattelin laittaa niitä näytille:

 • Kun klikkimedia sanoo ”vihjeenantajan mukaan” niin vihjeenantaja on todennäköisesti mediamanipulaattori joka haluaa saada median kirjoittamaan mitä hän haluaa.

 • Kun klikkimedia sanoo ”raporttien mukaan” niin raportit voivat tarkoittaa mitä tahansa Twitteristä keskustelupalstoihin.

 • Kun klikkimedia sanoo ”vuodettu” tai ”viralliset dokumentit” niin se tarkoittaa, että vuoto oli seurausta klikkimedialle lähetetystä sähköpostista ja dokumentit eivät varmastikaan ole virallisia vaan yleensä väärennöksiä tai tekaistu pelkästään julkistamista varten.

 • Kun klikkimedia sanoo ”tuoreimmat uutiset” tai ”saamme tarkempia tietoja myöhemmin” niin olet todennäköisesti törmännyt uutiseen liian aikaisin. Tarkoituksena on ollut vain aikainen julkistaminen välittämättä siitä ovatko tosiasiat oikeita.

 • Kun klikkimedia sanoo ”päivitetty” niin se tarkoittaa ettei kukaan ole viitsinyt etsiä uusia tietoja vaan tekijä on kopioinut kirjoituksen kommentointia.

 • Kun klikkimedia sanoo ”lähteemme kertovat” niin väitteitä ei ole tarkistettu ja lähteet haluavat epätoivoisesti saada julkaistua väitteensä.

 • Kun klikkimedia sanoo ”yksinoikeudella” niin se tarkoittaa, että media ja tietolähde ovat sopineet keskenään lähteelle suotuisasta näkökulmasta tai tiedot on lähetetty usealle medialle samaan aikaan.

 • Kun klikkimedia sanoo ”lehdistötiedotteen mukaan” niin todennäköisesti kyseessä ei ole lehdistötiedote vaan lähteen lähettämä roskaposti bloggaajille ja toimittajille.

 • Kun klikkimedia sanoo ”olemme yrittäneet saada kommenttia jutun kohteelta” niin se tarkoittaa, että sähköposti hänelle on lähetetty kaksi minuuttia ennen julkaisua, jutun kirjoittamisen jälkeen välittämättä totuudesta tai hänen mielipiteistään.

 • Kun klikkimedia sanoo ”se tarkoittaa” tai ”siitä seuraa” tai muu vastaava tulkinta tai analyysi on suoritettu sellaisen kirjoittajan toimesta joka ei ymmärrä asiasta mitään eikä hänellä ole ollut motivaatiota opetella asiaa eikä tekijää haittaa asian vierestä kirjoittaminen, koska hänelle ei tule seurauksia väärän tiedon julkaisemisesta.

 • Kun ystäväsi sanoo ”luin, että” niin ymmärrä, että hän todennäköisemmin vilkaisseen nopeasti mediaa tai lukenut vain jutun otsikon.

 

Klikkimedioiden aikakaudella mistään lähteestä ei voi enää olla varma pitääkö tiedot paikkansa vai ei. Holidayn kirjasta selviää myös millä tavalla hän on manipuloinut tiedotusvälineitä saadakseen julkaistua mitä haluaa. Kun ajattelen kirjan oppeja ja Trumpin vaalivoittoa niin en voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin, että maailman parhaat mediamanipulaattorit ovat olleet hänen kampanjatiimissään. Tämä ei ole varmasti kovin poikkeuksellinen arvio, mutta uskon Trumpin myös kertovan ainakin suuren osan valheistaan tarkoituksenaan jäädä kiinni niistä, koska klikkimedioiden aikakaudella kiinnijäämisestä on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Eipä muuta,

Hyvää uutta vuotta!

-Tommi T

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.