Koronakertaus: vuoden 2020 ensimmäinen vuosipuolisko

Sijoittaminen

Korona-aika on ollut poikkeuksellista aikaa sijoittajalle. Toista täysin samanlaista kriisiä ei tule, mutta ehkä sijoittaja voi kuitenkin oppia koronasta jotain hyödyllistä omasta käyttäytymisestään kurssien heitellessä voimakkaasti. Tässä kertauksena valittuja teemoja, joita osakesijoittajat ovat koronakriisin edetessä pohtineet.

Vuoden 2020 ensimmäinen vuosineljännes
Koronasta kuultiin jo vuoden 2019 lopulla. Vuoden 2020 alussa sijoittajien konsensusoletus oli kuitenkin, että edessä on vaikutuksiltaan vuoden 2009 sikainfluenssaan verrattava kohtalaisen vähäinen uhka. 2020 ensimmäisen vuosineljänneksen loppupuolella kuitenkin ilmeni, että korona leviää enemmän tai vähemmän maailmanlaajuisesti ja että vaikutukset elinkeinoelämään tulevat olemaan valtavia. Seurasi yksi kaikkien aikojen pörssiromahduksista. Sijoittajan kannattaa palata maaliskuun 2020 romahduksen tunnelmaan ja pohtia omaa käyttäytymistään siinä. Miten minun olisi pitänyt suhtautua pörssiromahdukseen? Mitä heikkoja signaaleja tuli aliarvioitua ja mitä vastaavasti yliarvioitua? Toiminko liiankin rohkeasti vai tarttuiko paniikki minuun niin, että hyödyllisestä varovaisuudesta tulikin haitallista pelokkuutta?

Kuva. Sijoittajien kärkiteemoja vuoden 2020 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Vuoden 2020 toinen vuosineljännes
Julkinen valta eripuolilla maailmaa on haalinut itselleen runsaasti taloudellista valtaa ja voimaa muunmuassa järjestämällä itselleen edullista velkarahoitusta. Julkinen valta vastasi koronakriisiin massiivisella elvytyksellä. Elvytys pönkitti omaisuusarvoja ja sijoittajat rauhoittuivat nopeasti. Samalla alettiin ymmärtää, että korona kohtelee eri sektoreita hyvinkin epätasaisesti. Ymmärrettiin, että jotkut defensiiviset liiketoiminnat saattavat jopa hyötyä koronakriisistä ja että vastaavasti toiset, kuten matkailu, kokevat kaikkien aikojen romahduksen. Alkoi yksi kaikkien aikojen pörssinousuista. Tähän vaikutti koronaepidemian laantuminen pohjoisen pallonpuoliskon kesän edellä ja osakkeiden halventuminen maaliskuun romahduksessa ”ostohintoihin”.

Vuoden 2020 jälkimmäisen vuosipuoliskon vastaavista teemoista lähipäivinä julkaistavassa artikkelissa.

korona kurssit osakkeet

One thought on “Koronakertaus: vuoden 2020 ensimmäinen vuosipuolisko

Comments are closed.

Related Posts