Kuluttajien luottamus on vahvaa

Kuluttajien luottamus on eräs parhaita pörssikursseja ennustavista tekijöistä. Luottamuksen hiipuminen edelsi vuoden 2007 pörssiromahdusta ja myös vuoden 2009 nousu ajoittuu yhteen kuluttajien luottamusindeksin kääntymisen kanssa. Kuluttajien luottamuksen kehitys on Euroopassa vakaampaa kuin pörssikurssien ja niinpä osakesijoittajan kannattaa seurata kuluttajia. Tavallisten ihmisten näkemys on usein osuvampaa kuin sijoitusalan ammattilaisen.

Kuluttajien luottamus on Euroalueella hyvällä tasolla eivätkä tavalliset kansalaiset ole reagoineet öljyn hinnan laskun tai Kiinan ja USA:n talouksien aiheuttamiin markkinahuoliin. Pörssilaskun taustalla ovat enemmänkin ammatti-ihmisten hermoilu kuin tavalliset kuluttajat. Tämä on hyvä merkki. Jos kuluttajat eivät reagoi niin pörssissä on käynnissä vain väliaikainen korjausliike.  

Suomalaisia pörssiosakkeita kohdannut pitkä alakulo alkoi vuonna 2007 eikä pörssiosakkeiden markkina-arvo ole vieläkään saavuttanut tuon vuoden tasoa. Tuottoa on tullut osingoista, mutta monen sijoittajan salkussa makaa turskaa – hinnaltaan alentuneita osakkeita. Suomen kansantaloudelle kaavailtu vähittäinen piristyminen voisi hyvinkin nostaa osakkeiden markkina-arvon takaisin vuoden 2007 tasolle.

Related Posts