Lähes kaikkien palkka riittäisi elämiseen jos vaan veroja maltettaisiin pienentää

Kevyttä Yhteiskunta

Palkka ei monella riitä elämiseen ja apuun tarjoutuu Kela, joka tarjoaa asumistukea jo yli 15% suomalaista.

Syynä palkan riittämättömyyteen on työssä käyvien tapauksissa verotus, jonka Kela:n tuellaan kompensoi. Suomalaisten keskimääräinen veroaste on 43% eikä edes pienipalkkainen välty kunnallisverosta, eläkevakuutusmaksuista eikä arvonlisäveron ja muiden valmisteverojen maksamisesta.

Asumistukea ei ole aina maksettu niin monelle. Palkalla on pärjätty kun verot ovat olleet pienempiä. Päätös siirtyä tukiyhteiskuntaan on ollut tietoinen poliittinen arvovalinta. On ollut Suomen valtiolle tärkeää että kansalaiset ovat riippuvaisia valtiokoneistosta. Näin varmistetaan kansan yhtenäisyyttä ja sitä että valtioon luotetaan tuen ja avun antajana. Tämä tekee eduskunnan ja valtion merkityksestä näkyvän ja luo positiivisen kuvan valtiokeskeisestä yhteyskunnasta.

Olisiko pienipalkkaisten toimeentulo ratkaistavissa toisin ? No varmasti.  Olisi mahdollista pienentää pienipalkkaisten verotaakkaa niin että asumistuen tarve vähenisi tai jopa häviäisi tästä ryhmästä. Asumistuki jäisi edelleen tarpeelliseksi niille jotka opiskelevat tai joiden eläke ei riitä elämiseen. Mutta asumistuen piirissä olevien määrää olisi mahdollista vähentää, jos vaan pienennettäisiin vastaavasti verotusta.

Voisihan se olla hieno tunne jos palkalla pärjäisi.

Lisää tietoa: Kela:n asumistukitilasto

Kuva (Joenomias) Menno de Jong Pixabaystä

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan