Liukuvien keskiarvojen avulla saadaan vakaammin kehittyvä osakesalkku

Sijoittaminen

Teknistä kurssikäyräanalyysiä käyttämällä pystyy välttämään pahimmat kurssipudotukset. Salkun kehityksestä tulee tasaisempaa ja vakaampaa. Miten tämä tehdään? Temppu perustuu niinsanottuihin liukuviin keskiarvoihin.

Liukuva keskiarvo on keskiarvo tietystä määrästä kurssipäiviä. Esimerkiksi 10 päivän liukuva keskiarvo tarkoittaa edellisten 10 päivän (kahden viikon) keskimääräistä kurssiarvoa. Oheisessa ”Yahoo Finance” palvelun kuvassa on S&P indeksi ja sen 10, 60 ja 150 päivän liukuvat keskiarvot. Strategia toimii seuraavasti: Osakkeista ollaan poissa, jos osakeindeksin (esim S&P 500) 10 päivän liukuva keskiarvo on muiden liukuvien keskiarvojen alapuolella. Tämä strategia olisi viimeisten vuosien aikana toiminut mainiosti. Tätä strategiaa hyödyntämällä olisi pystynyt välttämään pahimmat kuopat ja salkun kehitys olisi ollut vakaata.

Pystyykö liukuvia keskiarvoja hyödyntämällä parantamaan sijoitustulostaan? Tästä ollaan montaa mieltä. Oheinen kuva antaa viitteitä siitä että pystyisi. Mutta monet kokeneet sanovat, että jokainen laskukausi on hieman erilainen ja edellisiin laskukausiin sovitetut liukuvien keskiarvojen parametrit eivät välttämättä toimi täydellisesti uudessa tilanteessa. Mutta yhdestä asiasta vallitsee melko laaja yhteisymmärrys: Liukuvia keskiarvoja hyödyntämällä voi luoda sijoitustrategian, joka antaa vakaampaa tuottoa. Ne ohjaavat, kuten kuvan tapauksessa, olemaan poissa osakkeista silloin kun riski kurssipudotukseen on suuri.

Piksu toimitus on pyytänyt matemaatikkoa selvittämään laajalla aineistolla voidaanko liukuvia keskiarvoja hyödyntää yllä esitetyllä tavalla ja välttää kurssilaskut. Vastaus oli yksiselitteinen. Kyllä niiden avulla voidaan rakentaa strategia, joka auttaa olemaan poissa osakkeista kurssilaskujen aikana. Mutta kun ottaa kaikki seikat huomioon, niin salkun kokonaistuotto on usein samaa luokkaa kuin henkilöllä, joka on aina mukana osakkeissa. Liukuvia keskiarvoja seuraamalla ja hyödyntämällä on vaikea saavuttaa oleellisesti parempaa tuottoa, mutta salkun kehitys on tasaisempaa.

Tietojen lähdeYahoo finance

4 thoughts on “Liukuvien keskiarvojen avulla saadaan vakaammin kehittyvä osakesalkku

  1. Eikös näistä suurin osa ole vähän nollatutkimuksia, kun ottaa huomioon, että ne poimii vaan rusinat pullasta, kun eivät laske paljon viiden kovimman laskupäivän välttäminen olisi kasvattanut salkkua? Suurimmat laskupäiväthän ovat keskimäärin kovempia kuin nousupäivät. seuraavassa linkissä löytyy vertailua molemmista: täällä

   1. Jos joku pystyy havaitsemaan parhaat nousu- ja laskupäivät ja ostamaan ja myymään sen mukaan niin onnittelut hänelle. Minä en siihen pysty.

    Lisäksi myynneistä voi tulla sen verran veroseuraamuksia että on vaikea löytää jotain yhtä hyvää tilalle.

    Viime vuonna tarkastelin omia kauppojani hieman normaalia tarkemmin ja lopputulos oli se, että myynneistä suurin osa oli epäonnistuneita ja ostoista suurin osa onnistuneita.

 1. Olen toisinaan vähentänyt osakepainoa ja ollut joskus jopa kokonaan poissa markkinoilta. Ja kuopan pohjalla olen ottanut pientä sijoitusvelkaa.
  Omalta osaltani täytyy sanoa että nämä ovat yleensä olleet hyviä päätöksiä. Tosin en ole aina käyttänyt näihin päätöksiin teknistä analyysiä vaan myös makrotaloudelliseen suhdannekiertoon liittyviä arvioita.
  Olen arvioinut oman salkun kehitystä ja oman päätöksenteon osuvuutta jonkinlaisella teknisellä analyysillä. Jos oma salkku on viimeisen kolmen kuukauden aikana kehittynyt positiivisesti (suhteessa indeksiin ja muutenkin), niin olen silloin yleensä uskaltanut pitää isompaa osakepainoa.
  Piksun lukemisesta on ollut hyötyä. Sieltä on saanut yleensä aika lailla oikeansuuntaista vinkkiä siitä miten kulloinkin kannattaa menetellä.
  Kyllä näistä toimista on ollut yleensä hyötyä. Mutta tämä on ollut vain omaa henkilökohtaista kokemusta.

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.