Euroopan keskuspankki ottamassa kansallisvaltioiden budjettiraamit ohjaukseensa

Lajittelematon

Euroalueella on käynnissä vallan siirto kansallisvaltioilta Euroopan keskuspankille. Raamibudjetit eivät pidä ja kansallisvaltiot velkaantuvat. Keskuspankki saa velkaantuneet kansallisvaltiot otteeseensa ja voi alkaa ohjata kansallisvaltioiden rahankäyttöä terveempiin, keskuspankin virkamiestyönä määrittämiin raameihin.

Kehitys on tervettä. Poliittinen koneisto on aina hanakka jakamaan rahaa äänestäjille. Keskuspankki tarjoaa sitä nyt ilmaiseksi, jopa negetiivisella korolla. Mikä siis on rahaa jakaessa. Keskuspankki on loppupeleissä kuitenkin ikävä velkoja.  Toisin kuin normaaleissa veloissa, sillä on mahdollisuus määrätä korkotaso. Korkoa voi nostaa sitten kun valtioiden velkataakka on riittävä. Ja kun valtio ei selviä, niin sille asetetaan ulkopuolinen kontrolli aivan niin kuin tehtiin Kreikalle ja on kautta aikain tehty pahasti velkaantuneille. Näin saadaan korjatuksi demokratian valuvika, populistinen rahan jakaminen kansalle, ja samalla saadaan kansallisvaltiot keskitettyyn eurooppalaiseen ohjaukseen.

Kehityksessä on hyvät puolet. Nykyisten kansallisvaltioiden demokraattisessa päätöksentekokoneistossa on systeeminen valuvika. Poliitikon kannattaa aina kasvattaa valtion budjettia ja sama intressi on myös virkakoneistolla. Molempien valta ja merkitys kasvavat budjetin myötä. Kansa toivottaa aina almut tervetulleeksi, ottaa ne ilolla vastaan ja tulee riippuvaiseksi tukiaisista. Tätä valuvikaa ollaan korjaamassa siten, että budjettiraamit otetaan vuosien mittaan vähitellen Euroopan keskuspankin kontrolliin. Tämä kontrolli ei ole pahasta suomen kansalle. Poliittinen koneisto ei ole täälläkään muita paljon parempi. Poliittinen koneisto on täälläkin samanlainen populistinen oman vallan kasvattaja kuin muualla.

Voisiko ajatella että jokin kansallisvaltio säilyttää itsenäisen budjettivaltansa? Kyllä se on mahdollista ja jopa todennäköistä. Euroalueella on Viron kaltaisia hyvin johdettuja, nopeasti kehittyviä maita joiden kansallinen päätöksenteko saattaa jatkossakin pysyä ryhdikkäänä. Tämän tyyppisillä mailla on mahdollisuus säilyttää suurempi osa itsenäisyydestään. Omillaan toimeen tulevalla on aina mahdollisuus itsenäisyyteen ja kansallisylpeyteen.

Velkaelvytyksen seurauksena kansalaiset saavat enemmän varaa kulutukseen ja yrityksillä on varaa maksaa kunnon palkkoja. Kotimaassa valmistettu maksaa nousevan palkkatason takia luonnollisesti paljon, mutta ulkomaisia tuotteita saa suhteessa edullisemmin. Yritysten ei korkeiden palkkojen takia kannata valmistaa Suomessa, mutta nykyään on helppoa siirtää tuotantoa ulkomaille. Työtä on sen seurauksena vähemmän tarjolla, mutta se ei haittaa kun valtion velalla rahoitettuja tukiaisia on saatavilla. Mutta kokonaisuutena tämä on tuhon kierrettä. Tällaiseen Suomessa vallitsevaan järjettömään talouspolitiikkaan Euroopan keskuspankki haluaa panna pisteen. Kansalaisten kannalta kehitys on tervetullutta.

Kuvan lähteet: 

 

 

 

 

One thought on “Euroopan keskuspankki ottamassa kansallisvaltioiden budjettiraamit ohjaukseensa

  1. Eipä tuota tarvii jatkossa keskuspankin nostaa korkoja edes niin korkealle että joku joutuu maksuvaikeuksiin. Riittää että nostaa korkoa sen verta että velkaa ottaneet joutuu huomaamaan että velanhoito alkaa syödä tuloja. Kyllä pieni pelottelu riittää saamaan pahimmat raameihin.

Vastaa

Related Posts

Talous

Palvelujakin paleltaa jo

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen

Sijoittaminen

Halvan rahan aikakausi

YLEn Areenasta löytyy hyvä dokumentti FEDin toiminnasta ja USAn talouskehityksestä finanssikriisistä tähän päivään.

https://areena.yle.fi/1-65378367

Dokumentissa tulee uusia näkökulmia myös liittyen kysymykseen omien osakkeiden ostosta. Tähän otetaan hieman

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com