Maailmantalous matelee – Suomi hännillä

Maailmantalouden näkymät ovat tasoittuneet alkuvuoden pudotuksen jälkeen, osoittaa tuore Ifo World Economic Survey -kysely. Yritysasiantuntijat ennustavat maailmanlaajuisen kasvun jäävän kuitenkin 2 prosenttiin vuonna 2016. Suomi ja Kreikka arvioidaan yhä EU-maiden synkimmiksi talousalueiksi.

Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja ja Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori toteaa, että kansainvälinen talous ei kyselyn mukaan ole täysin hyytymässä Kiinan alkuvuoden notkahduksen myötä.

“Maailmanlaajuinen taantuma ei vielä uhkaa kulman takana, jos tämän vuoden kasvuksi ennustetaan 2 prosenttia”, toteaa Vuori.

“Kiinan taloutta on saatu tasapainotettua elvytyksellä, ja dynaamisten USA:n markkinoiden odotukset ovat vahvistuneet entisestään”, Vuori kommentoi.

Pohjois-Amerikan Ifo-indikaattori hyppäsi kolmessa kuukaudessa 85,4:sta 93,7:ään.

Euroopassa vaikeudet jatkuvat

Euroalueella tahmea kasvu tuntuu yhä jatkuvan. Sen odotetaan olevan 1,6 prosenttia eli globaalia keskiarvoa hitaampaa. Suomi on yhä Kreikan kanssa EU-maiden hännillä Ifo-analyysissa, huolimatta Suomen aavistuksen parantuneista odotuksista. Vahvimmat talousodotukset sen sijaan löytyvät Isosta-Britanniasta ja Irlannista.

“Irlanti on hyvä esimerkki siitä, että oikeilla toimilla talous on mahdollista elvyttää nopeasti. Myös Suomessa täytyy uskaltaa raivata talouskasvun esteitä nopeammin ja vähentää turhaa sääntelyä”, Vuori summaa.

Hänestä on tärkeää, että suomalaiset yritykset uskaltavat hakea kasvua entistä monipuolisemmin usealta markkina-alueelta. “Yhden markkinan riskit voivat olla kohtalokkaat – vaikkakin keskeisten vientimarkkinoiden Saksan, Ruotsin, USA:n ja Viron kehitys näyttääkin yhä suotuisalta”, Vuori toteaa. Hänen mukaansa Brexitin toteutuminen voi olla shokki Euroopalle.

Yllättävää maailmantaloudessa on myös Venäjän ja IVY-maiden selvästi vahvistuneet talousodotukset. Näiden maiden ifo-indikaattori ponnahti 48,0:sta 62,9:ään.

“Venäjä on onnistunut rauhoittamaan talouttaan, mutta kasvua on vielä ennenaikaista ennakoida. Pakotteet ja kasvava protektionismi ovat kehnoja ja lyhytvaikutteisia lääkkeitä Venäjän talouden modernisaatioon”, sanoo Vuori.

Related Posts