Markkinajärjettömyyksien kokoluokista

Sijoittaminen

Miltä tuntuvat seuraavat lukemat muutaman vuoden aikajänteellä:

  • S&P500-indeksi 8000 pistettä (nyt 4180 pistettä)
  • Tesla 4000$ (nyt 729$)
  • Bitcoin 300 000$ (nyt 50 300$)

Tuntuuko, että luvut on vedetty hatusta? No ovathan ne, koska itse en osaa arvioida ihmisten järjettömyyttä. Ne ovat järjettömiä lähivuosina vähääkään kyseisien sijoituskohteiden todellisuutta etsiville sijoittajille. Ne eivät ole kuitenkaan markkinoiden järjettömyyden kannalta mahdottomuuksia, koska järjettömyydet voivat kasvaa lähes kuuhun saakka. Tämä ei tarkoita, että kyseiset lukemat olisivat edes todennäköisiä. Hulluus markkinoilla voi saada suuremmat mittasuhteen kuin kukaan koskaan kuvittelee. Tästä löytyy esimerkki mm. Japanista pahimman kiinteistökuplan aikaan, kun Tokion keisarillisen palatsin maa-alueet arvostettiin yhtä suuriksi kuin Kalifornian, vaikka jälkimmäisen pinta-ala on miljardeja kertoja suurempi kuin ensimmäisen. Tämä teoreettinen laskelma perustui tehtyyn kiinteistökauppaan Tokiossa. Keisarillisia maa-alueita ei ollut myynnissä, joten kyse oli teoriasta, ei käytännöstä.

Itse en laittaisi rahojani mihinkään edellämainituista sijoituskohteista edes nykyhinnoilla, mutta aika monet markkinatoimijat niin tekevät nykypäivänä. Monet piensijoittajat toimivat käsittämättömän vähillä tiedoilla nykypäivänä. Esimerkiksi Youtubesta löytyy useampia suosittuja videoita, joissa mm. Teslaan sijoittaneet ovat tehneet suuria voittoja pelkästään Elon Muskin vuoksi välittämättä tippaakaan mistään oleellisista tiedoista kuten yrityksen kassavirrasta. Joskus pelkkä usko voi saada aikaan tuottoja markkinoilla, mutta on turha kuvitella sen olevan mitenkään pysyvä olotila. Jossain vaiheessa kurssit heräävät todellisuuteen, mutta pahimmassa tapauksessa tähän voi mennä vielä vuosia.

Suuri osa varsinkin kahteen viimeiseen sijoituskohteeseen tulee häviämään suuren osan rahoistaan, kun markkinat heräävät todellisuuteen. En tiedä kauan siihen menee eikä tiedä kukaan muukaan. Indeksisijoittajienkaan ei kannata pitää tuottoja itsestäänselvyyksinä, koska markkinoiden mennessä suuriin järjettömyyksiin eivät hekään saa tuottoja. Tästä esimerkkinä on ainakin Tokion pörssin Nikkei-indeksi, jonka vuoden 1989 huippua se ei ole vieläkään ylittänyt. En usko Dow Jones indeksin tilanteen olevan samanlainen, mutta mikäli sama järjettömyyden määrä kuin Teslassa ja Bitcoinissa tarttuu siihenkin niin sille voi käydä samoin kuin Nikkeille.

On selvää etten osaa arvioida hyvin ihmisten mahdollista järjettömyyttä edellämainittujen sijoituskohteiden osalta, mutta epäilisin etteivät siihen pysty kovin monet muutkaan. En edes yritä hyötyä siitä, koska se on vähän sama kuin yrittäisi ehtiä kadun yli juuri kun näkee rekan tulevan. Riskit ovat liian suuret verrattuna mahdollisiin hyötyihin. Jos jollakin on varaa pelata uhkapeliä niin antaa mennä vaan. Kerranhan täällä vaan eletään. Itse pyrin löytämään järkevämpiä käyttökohteita rahoilleni.

Eipä muuta,

-Tommi T

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan