Markkinakatsaus

Odottelin reilumpaa pudotusta pörsseihin jo kuukausi sitten, mutta markkinat osaavat aina yllättää. Loiva nousutrendi jatkui vielä jonkun viikon, mutta sitten saatiinkin kunnon pulkkamäki hohtavalla vitilumella. Euroopan pörssit ovat sujutelleet erityisen reippaasti, ja eiköhän jenkkipörssien pudotuskin vielä syvene.

Merkille pantavaa markkinoiden toiminnan kannalta tässäkin dropissa on, että se lähti liikkeelle ilman kummempia uutisia. Yleensä niitä on edes joitakin senlaatuisia, että talousmedia voi paremman tekemisen ja tiedon puutteessa selittää niillä markkinaliikkeet. Totuus kuitenkin on, että markkinat liikkuvat usein ilman uutisia, kun ne ovat ylikuumentuneet suuntaan tai toiseen. Kun hinnat ovat vääristyneet tarpeeksi,  laukaisee se myynnit tai ostot, ja joukkopsykologia kiihdyttää liikkeen.

Markkinasentimentti kääntyilee villisti – vasta pari viikkoa sitten mentiin tasaisen vahvaa nousua, jota poimuttivat vain nopeat ja matalat korjaukset. Nyt  on menty lujaa alas, ja tavan mukaan pudotukset ovat nousua kiihkeämpiä, kun epävarmuus hallitsee. Tämä toistuu markkinoilla vuodesta toiseen.

Pudotus päättyy, kun osakkeiden hinnat ovat jälleen ylimyydyllä tasolla eli hinnat ovat houkuttelevat suhteessa yhtiöiden taloudelliseen tilanteeseen. Näin oloissa, joissa kyse ei ole suhdanteen rajun heikentymisen aiheuttamasta pörssiromahduksesta, vaan korjausliikkeestä. Tietysti talouden pienemmätkin heilahtelut heijastuvat pörssiin, minkä vuoksi markkinoiden tulkinta saati ennustaminen on lievästi sanoen haastavaa.

Hätäisempien kannattaa jo ostella mieleistään tavaraa, vaikka kokemuksen perusteella odotan pudotuksen vielä jonkun aikaa kestävän. Normaalisti se vie ainakin kolme viikkoa, usein vähän kauemmin, selvässä nousumarkkinassakin kuukauden verran. Takana on vasta pari viikkoa laskua huippujen jälkeen, joten hiukan alemmas mentäneen. SP 500 on tehnyt usein sadan pisteen korjauksia jonkun kerran vuodessa, ja sinne on vielä prosentteja matkaa.

Suojatasoina toimivat pitkät liukuvat keskiarvot, joita olen usein markkinakatsauksissa käsitellyt, ovat vielä jonkin matkaa alempana. Daxissa ne tulevat vastaan vasta 8500 pisteen hujakoilla. Mikään ei takaa, että niille tässä pudotuksessa mennään, mutta useamman kerran vuoteen niissä on tapana käydä. Palaan asiaan joulukiireiden sallimissa rajoissa.

 

 

2 thoughts on “Markkinakatsaus

 1. Tammikuu
  Itselleni sopii hyvin nämä pulkkakelit sillä sijoitushorisonttini on kaukana.
  Hieman ennen Joulua pitää sipaista energiaa salkkuun, matala arvostustaso ja hyvä osinkotaso (ainakin toistaiseksi…)

  1. Joulun tienoo lienee hyvä ajoitus

   Jos pudotus kestää sen kuukauden verran, niin joulun tienoo on varmaan hyvä aika ostoille. Sen markkinoita seuraava ainakin oppii, että pitkän nousun päälle ei pidä ostaa, droppeja tulee aina, vaikka ei se ajoituksesta helppoa teekään

   Heikki 

Comments are closed.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin