Markkinakatsaus: Droppi tuskin vielä ohi

Alaspäin kurkottivat osakepörssit edelleen, vaikka vauhdikas ei liike ollut. Droppeihin kuuluva korjausliike ylöspäin olikin kupletin juoni alkuviikosta, kunnes se katkesi ja tultiin taas alemmas. Dropin vauhdin hidastuessa kysymys tietenkin on, joko se päättyi? Kaukana käänteen ei pitäisi enää olla, toisaalta aivan lopussa pudotus usein kiihtyy rutkasti aina markkinapaniikiksi asti. Aina ei kuitenkaan niin käy.

Kunnon paniikin aineksia en teknisesti vielä näe, tuskin ennen syksyä. Silti odotan yhä pudotuksen kuitenkin vielä jatkuvan hiukan alemmas. Ensi viikko viimeistään loppupäästä olisi ilmeinen ajankohta. Pelkoindikaattori VIX, johon on taas tullut eloa kuten aina dropeissa, ottaa tulkintani mukaan vielä yhden loikan ylös. Sitten tämä keskipitkä trendi alkaisi olla mielestäni paketissa.

https://finance.yahoo.com/quote/%5EVIX?ltr=1

Jälleen kerran muuten näemme, että teknisesti kokemattoman ei kannata tuijottaa VIX:iä. Se pysyy hiljaa viikkoja, kunnes riehaantuu äkkiä ilman näkyvää syytä. Sen liikkeitä kyllä kykenee lukemaan kuten kaikkea markkinadataa, mutta aika paljon kokemusta ja kompetenssia se vaatii. Sen todistaakseni ennustankin jo nyt, että VIX rykäisee kunnolla jossain kohtaa syksyä. Perusteet ovat sekä tekniset että historialliset.

Vaihdoin position muutama kauppapäivä sitten, kun en saanut jokin aika sitten ostamalleni SP500 bull-johdannaiselle kaipaamaani riittävää nykäystä ylös, ja ostin tilalle Dax bear-johdannaisen saman tien pikku nousun päältä. Se nykäisikin äkkiä voiton puolelle. Pidän paperin siihen asti, kun pudotus on mielestäni ohi – tai näkemys paljastuu vääräksi.

Öljy teki odottamani reippaamman korjauksen 47 dollarin päällä. Alkuperäinen ajatukseni oli ostaa takaisin hyvällä voitolla myymäni bull-johdannainen takaisin kuopasta, koska odotin keskipitkän trendin kapuavan 50 dollarin tuntumaan. Mutta nopean analyysin jälkeen tulin toiseen tulokseen – arvioin keskipitkän nousutrendin taittuneenkin, ja ostinkin sopivasta korjauksesta ylös bear-johdannaisen hintaan 10,38 euroa. Toistaiseksi arvio näyttää osuneen eli öljy jatkoi pudotustaan.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:USOIL

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=137714&marketid=24

Ao johdannainen on jo mukavasti voiton puolella. En pidä liikkeen jatkumista satavarmana, mutta hyvin todennäköisenä.

Joka tapauksessa tämä osoittaa tehokurssina, mistä trendisijoittamisessa on kysymys. Treideri arvioi instrumentin liikkeet teknisen analyysin ja kokemuksensa pohjalta. Ne soveltuvat periaatteessa mihin tahansa instrumenttiin. Treidaaminen vaatii niin kärsivällisyyttä ja pitkän strategian kuin nopeutta ja aikaa markkinoiden jatkuvaan seuraamiseen. Treiderin on tehtävä ajoittain nopeita mielenmuutoksia. Tuleen ei saa jäädä makaamaan eli erehdyksensä on myönnettävä, jos siltä vaikuttaa. Parempi tietysti, jos ennakkoarvio pitää. Mutta aina ei niin onnellisesti käy.

En ole varsinaisesti treidannut koskaan aiemmin öljyllä tai raaka-aineilla, joskin ajoittain seurannut niiden liikkeitä aktiivisesti. Aiemmin kuvaamistani syistä olen suhtautunut nihkeästi raaka-ainekauppaan, mutta nyt olen kääntänyt kelkkani harvinaisen nopeasti muutaman kaupan jälkeen. Raaka-aineet liikkuvat kuin raketti, mikä sopii kuin nenä naamaan aktiiviselle treiderille. Johdannaisten vipuvaikutuksen ansiosta kauppa ei vaadi paljoa pääomaa ja kustannukset pysyvät kurissa.

Oikein tihkun intoa, sen verran lupaava on ollut alku. Kulta ja hopea ovat tarkassa syynissä jo, palaan niihin tuonnempana. Valuuttajohdannaisia odotan myös.

Johdannaisilla olen sinänsä tehnyt aikoinaan paljonkin kauppaa, mutta tuon ajan paperit olivat sijoittajan kannalta tökerön huonoja. Niiden vipuvaikutus voimistui knockout-rajojen tuntumassa, mikä houkutteli ottamaan kohtuuttomia riskejä. Turvallisemmat paperit liikkuivat kankeasti. Ja molempien kustannukset olivat piensijoittajalle korkeat. Ilmeisesti asiakkaat äänestivät jaloillaan ja tilalle oli tarjottava näitä korjattuja malleja, joissa ongelmat ovat asiakkaan kannalta hallinnassa.

Nyt sitten on vielä hyvää aikaa ja saumaa hyödyntää trendejä, kun pelata voi molempiin suuntiin. Olen pitänyt panokset pienenä totutteluvaiheessa, mutta nostanen niitä hissukseen. Johdannaisten ansiosta Heikin trendisalkku oli jo kuluneen kuukauden voiton puolella, kun markkinoiden yleissuunta oli alas. Lopullisesti veri punnitaan syys-marraskuun roiskeissa – näin odotan.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija