Markkinakatsaus: ensi viikolla alas
Kuluneella viikolla pörssit ottivat pienen spurtin ylös kuten viikko sitten arvioin lyhyiden indikaattorien perusteella. Euroopassa se veikin muutamat pörssit uuteen välihuippuun, samoin tekivät Nasdaq ja SP500 pienellä marginaalilla. Dow kirjaimellisesti nuolaisi maagista 20 kilon rajaa. Eurostoxx 600 hätyytteli jo 370 pisteen rajaa, jonka kuukausi sitten arvioin keskipitkän trendin loogiseksi taitepisteeksi, mutta pari viikkoa sitten jo oletin jäävän seuraavan trendin saaliiksi, ja saattaa yhä jäädäkin.
Sanoin viikko sitten pulkkamäen silti olevan edessä, ja arvio pitää. ”Syvä” keskipitkä trendi on jo selvästi alaspäin. Syvä on omaa teknistä terminologiaani: se tarkoittaa indikaattoreista tulkittavia trendejä, jotka ovat ikään kuin reaalisten kurssien röntgenkuvia. Sijoittajan kannalta toki oleellisia ovat vain reaaliset trendit, mutta syviä trendejä lukemalla voi ja tulee varautua reaalisten trendien käänteisiin. Ne kun voivat muuten yllättää housut nilkoissa.
Jos syvä trendi on alaspäin kuten nyt, niin joku ilkeä uutinen riittää kunnon posaukseen alaspäin sellaisella vauhdilla, että ajoitus myöhästyy todella helposti tai jopa väistämättä. Usein tuollaiset uutiset iskevät viikonloppuna tai yön aikana markkinoiden ollessa kiinni, joten aktiivinenkaan markkinoiden vahtiminen ei auta tällaisessa tapauksessa.
Kuten aina painotan, sekä nousevat että laskevat trendit yllättävät usein sitkeydellään, mutta käänteen lopulta iskiessä volatiliteetti kiihtyy äkkiä. Näin tulee käymään ilman ihmettä lähiviikkoina. Ensimmäinen kovempi ropsaus voi tulla jo ensi viikolla, sillä lyhyet indikaattorit ovat nyt yliostettuja. Odotan kurssien putoavan ensi viikolla.
Pudotus saattaa jäädä vielä varovaksikin. Nousumarkkinassa huippujen tuntumassa haahuillaan usein jokunen viikko ennen sentimentin hapantumista. Nyt parin prosentin haarukassa on seilattu jo kuukauden verran, joten kaukana sen ei enää pitäisi olla. Tarkka ajoitus ei ole silti helppoa kuten sanottu, ja on turha yrittää sitä liian innokkaasti tavoitellakaan. Iso kuva on tärkeämpi.
Maaliskuun alku Hollannin vaaleineen (ne ovat 15. päivä) näyttää entistä mahdollisemmalta trendin pohjalta, koska sinne ei ole enää kuin pari kuukautta. Näin varsinkin siinä tapauksessa, että Geert Wildersin jyrkän eurokriittiset oikeistopopulistit jatkavat gallupien kärjessä. Jos näin käy, ennustan pörssien sukeltavan parhaan dippinsä juuri vaalien alla perinteisissä paniikkitunnelmissa. Ja vaalien jälkeen todetaan, että ei se maailma tähänkään kaatunut.
En lupaa pysyä ennusteessa, jos tilanne matkalla oleellisesti muuttuu, mutta tässä kohtaa se on aika ilmeinen skenaario. Euroopassa tilanteeseen vaikuttaa tietysti myös osinkojen irtoaminen, joka ajoittuu näihin kuukausiin. USA:ssa osinkoja maksetaan usein neljännesvuosittain, joten siellä kalenteri on toinen. Sen perusteella voisi olettaa dropin olevan voimakkaampi Atlantin takana. Toinen vaihtoehto on, että laskutrendistä tulee tavallista lyhyempi osinkorallin vuoksi. En silti usko, että ilman droppia osinkokevääseen asti selvitään, sinne on vielä sen verran aikaa.
Hollannin vaalien ohella laskutrendin myötä pariin lähikuukauteen mahtuu varmasti muitakin uutisia, jotka tuossa kohtaa tulkitaan kielteiseksi – ihan sama mitä ne uutiset ovat. Vaikkapa keskuspankkien kohdalla se tarkoittaa, että kiristäminen tai sen merkit nähdään pahana osakkeille. Mutta niin myös se, jos kiristäminen viivästyy! Koska siinä tapauksessa talouden tila arvioidaan kuviteltua heikommaksi. Nousutrendissä tulkinta on päinvastainen. Todellisuus on taloudessa niin kuin sitä luetaan…
Pätevä markkina-analyytikko tietää, että uutisvirtaa luetaan aina markkinatilanteen psykologian mukaan – toisaalta hän ei itse haksahda sen oikkuihin, vaan pitää päänsä kylmänä. Oikein pätevä ennustaakin jo niitä uutisia, tai pikemminkin niiden tulkintoja, vaikka ei uutisten yksityiskohtia yritäkään arvata etukäteen.
Heikin trendisalkulla on jo parikymmentä seuraajaa Sharevillessa. Olen oikein ilahtunut. Mutta kuten olen sanonut, salkussa alkaa tapahtua vasta, kun laskutrendi pääsee vauhtiin. Ensimmäisen ostoni teen, kun keskipitkä trendi on arvioni mukaan pohjassa, ja myyn position taas arvioni mukaan trendin huipulla. Jos arviot osuvat osapuilleenkin kohdalleen, indeksin lyöminen ei ole vaikeaa, mutta laskumarkkinassa se olisi toki paljon helpompaa kuin nousumarkkinassa, koska pudotukset eivät yleensä ole syviä.
Kommentti
Miksi ei listaa Trumpin mahdollisesti jo parin viikon päästä aiheuttamaa kauppasotaa Kiinan kanssa laskumarkkinan alkajaksi? Siinä vaiheessa rallatetaan alaspäin sitten kunnolla ja pidempään kun tulokset alkavat oikeasti heikentyä.
Voi se laukaista
Saattaa se toimia trendin käänteen laukaisijana. Mutta puhuinkin kp-trendin pohjasta Hollannin vaalien osalta. Pohja ei ilman suurta ihmettä vielä parin viikon päästä ole, vaikka ensi viikolla vauhtiin pääsisi. Tämä perustuu – kuten yleensäkin markkina-analyysini – vuosien kokemukseen. Eivät markkinat loiki miten sattuu, toisin kuin usein kuvitellaan.
Heikki
Ps Hollannin vaalit
Nostan Hollannin vaalit esiin en siksi, että kuvittelisin niiden olevan trendin todellinen syy, vaan siksi, että tällä tavalla niitä tulkitaan markkinoilla ja mediassa. Syy trendin kääntymiseen on yksinkertaisesti se kuten tavallista, että nousu on nyt ylikuumentunut – hinnoittelu on karannut käsistä. Siksi kurssit putoavat.
Kun lasku lähtee liikkeelle, se alkaa ruokkia itseään. Loppupäässä nähdään yleensä myyntipaniikki, joka useimmiten kytketään johonkin ulkoiseen syyhyn. Niitä riittää.
Kokemuksen pohjalta odotan kp-trendin pohjan tulevan samaan aikaan kuin Hollannin vaalit, ja koska kyse on herkistä vaaleista tärkeässä euromaassa, on se juuri tuollainen luonteva ulkoinen syy paniikille – mutta en väitä sen olevan todellinen syy vaan lähinnä selitys, jollaisia käänteille aina etsitään, kun ei ymmärretä trendien todellista luonnetta.
Voi se trendin pohja muuallakin olla, mutta pidän tuota siis luultavana tässä kohtaa. Päivitän tilannetta kuitenkin joka viikko kuten uskolliset lukijat tietävät.
Heikki
Tuloskausi
Mites tuloskausi tammi-helmikuun vaihteessa? Sillakin on varmaan vaikutus kurssien kehitykseen?
Matti
Luultavasti on dropin perusteita
Hyvä poitti, kiitos.
Jos on yllätyksiä niin varmasti. Ja koska kurssit on nyt niin korkealle hinnoiteltu, niin ihan hyvätkin tulokset aiheuttanevat pettymyksen. Sehän riippuu nimenomaan kursseihin leivotuista odotuksista. Tästä sinänsä voi löytyä juuri se keskeinen peruste droppiin: tulokset ovat hyvät (siitä olen varma rallin perusteella), mutta eivät odotusten mittaiset, joten alas kiskaistaan. Tätä odotan kuten sanoin jo puhtaasti teknisin perustein, mutta en unohda koskaan fundapuoltakaan.
Heikki
Ps myyntipaniikeista
Sen lisään vielä, että myyntipaniikit, joita tulee aina joitakin vuodessa (ihan taatusti näinkin vahvassa nousumarkkinassa), yhdistetään selityksissä ainakin yleensä johonkin muuhun kuin tuloskehitykseen. Tulospettymykset kyllä voivat laukaista laskutrendin, mutta varsinainen niiden lopussa esiintyvä myyntipaniikki kytkeytyy yleensä muuntyyppisiin kriisiskenaarioihin, etupäässä poliittisiin kriiseihin ja rahapolitiikkaan.
Hollannin vaalit ja sen euroerolla spekulointi – mikä voi tietysti joskus tapahtuakin – olisi tyypillinen tällainen myyntipaniikin syy ainakin siis ullkoinen sellainen. Otin sen esiin spekuloidakseni jo etukäteen myyntipaniikin ilmeisellä syyllä – siis ihan vain pöyhistelläkseni, jos osun oikeaan. Voin hyvin olla väärässä, mutta ajankohta ja markkinahistoria puoltavat tätä mahdollisuutta kovasti.
Heikki