Markkinakatsaus S&P 500, IBEX-35, MIB ja OMXHPI

Kevättalvella kirjoittelin 1370 pisteen tason olleen merkittävä taso 90-luvun lopulta lähtien S&P 500 indeksille.  Tämän ympäristössä nouseva härkä on kerta toisensa jälkeen kellistetty ja laskulle on avautunut tilaa. Näin kävi jälleen kerran.

Markkinoiden yleisluonne on laskumarkkinalle todella tyypillinen. Yksittäiset osakkeet pysyvät ylimyydyillä tasoilla ja lävistävät alla olevia tukitasoja. Indeksit painuvat sinnikkäästi alemmille tasoille ja tukea löytäessään ponnahtavat rajusti ylöspäin. Liike kuitenkin laskumarkkinassa pysähtyy yläpuolella olevaan vastustasoon tai keskeiseen liukuvaan keskiarvoon.

S&P 500 indeksi laski viime viikolla 1300 pisteen tasolle, joka muodostui lokakuussa vastustasoksi ja nyt näyttää toimivan tukitasolla. Tänään saatiin maistaa hyvää nousua kun shortit kattoivat positioitaan ja ajoivat osakkeet laajalla rintamalla nousuun. Tämä laukaisi lyhyen aikavälin ostosignaalin ja lähipäivät näyttävät, onko ruuti kuivaa ja tavoitteleeko S&P 500 yläpuolella olevaa R1 vastustasoa. En yllättyisi vaikka ralli yltäisi aina 1350 – 1370 tason hujakoille saakka ennen kuin saamme maistaa seuraavaa hapankaalikeitosta.  

Laskumarkkinoille on tyypillistä sinnikkäät laskut ja hyvin rajut nousut, jotka huijaavat sijoittajat ostoksille vain ja ainoastaan kääntyäkseen uudelleen kohti alempia tasoja.

 

Volatiliteettimallini vahvistaa voimassa olevan liikkeen vähintään keskivahvaksi korjausliikkeeksi. Lähiviikot näyttävät jääkö tämä -10 % haitarin sisään vai onko tiedossa 20 – 25 % korjaus. Tässä vaiheessa sitä on turha ryhtyä arvailemaan mutta huomattavasti alempien tasojen mukaan tulo kesän kuluessa on syytä pitää aktiivisena mahdollisuutena mielessä.

Euroopan kierros saa mietteliääksi. Italia ja Espanja ovat painuneet 2011 pohjien alapuolelle ja Espanja on läpäissyt jo vuoden 2009 laskun pohjat. Italia on aivan siinä kynnyksellä.

Helsingin OMXHPI indeksi on valunut kesän 2011 rytäkän pohjien tuntumaan ja ponnistanut sieltä hennosti ylöspäin. USA:n indeksit näyttävät mallioppilailta Eurooppalaisten rinnalla. Kesästä lienee tulossa jälleen vaiherikas ja mielenkiintoinen.

 

Matias

www.matiassavolainen.com

Related Posts