4 thoughts on “Mennään kaikki pankkiin hakemaan pissistili!

 1. Ruotsissa pudotetaan eläkkeitä jo nyt, indeksin avulla

  Förändring av pensionerna:

  2010: -3,0%

  2011: -3,1%*

  2012: +1,0%*

  2013: +2,3*

  2014: +2,3*

  *=prognos

   

  Lähde: Privata Affärer

   

  http://www.privataaffarer.se/pension/201003/pensionsprognosen-ligger-fast/index.xml

   

  Siellä systeemi eroaa muutenkin suomalaisesta.

   

  Ei Pissis-tilissä muuta vikaa ole kuin pienet summat ja pitkä lunastusaika.

  Itse näen poliittisen riskin tämän päivän Suomessa isona. Näitä systeemejä on rukattu jatkuvasti

  ja aina vakuutuksenottajan kannalta huonompaan suuntaan.

   

  Pitkä lunastusaika on mielestäni suunniteltu niin, että isolla osalla väestä vaikkapa viimeiset 5 vuotta

  menevät suoraan kunnan vanhusten huollon tilille (kun eläkkeennauttija keinuu hoitokodissa).

   

  MM

   

   

  1. Haloo

   Et sä taida, herra JP, tajuta alkuunkaan mistä PS-tilissä on kyse? Niinkuin ei mainitut Piksun 29% / 64% lukijoistakaan. En voi muuta oikein suositella kuin että ota excel kauniiseen käteen, syötä sinne tuotto-odotukset ja laske kannattaako. Minä laskin ja kyllä kannattaa. Siinä on kyllä vaivaa, joutuu ajattelemaan omilla aivoilla jopa vartin verran. Paljon helpompaa on pössöttää massan mukana mantroja "PS-tili on perseestä", sen myönnän.

   Mistä johtuu epärationaalinen PS-tilien vastustus? Liekö peruja siltä ajalta kun oli pop parjata eläkevakuutuksia, kun niissä oli kovat kustannukset. No, nyt voisi jo vaihtaa levyä tai ainakin perehtyä asioihin. Ei sillä, talous on lähellä nollasummapeliä ja jos suuri joukko kansalaisia jättää hyödyntämättä jonkin kannattavan edun lainsäädännössä, sitä parempi niille jotka tajuavat sitä käyttää.

   Hauska seurata tyypillistä jäärä-argumentointia. Kun jokin ärsyttää mutta ei oikein pystytä rationaalisesti perustelemaan miksi, aikuiset miehet turvautuvat leikkikouluajan taktiikoihin, eli a) keksitään nimistä hassuja sananväännöksiä (persetili, pissistili), tai b) satuillaan eli kehitellään ja ruokitaan urbaanilegendoja. Mittatilauslaki suomalaisille pankeille – just joo, kun todellisuudessa asia oli juuri päinvastoin eli vanhanmallisia eläkevakuutuksia tarjoavat finanssitalot nimenomaan vastustivat PS-lakia. Bloggaatko kenties seuraavaksi siitä miten sikainfluenssa oli valtion salaliitto kansalaisia kohtaan?

   1. Haloo, haloo

    "ota excel kauniiseen käteen, syötä sinne tuotto-odotukset ja laske kannattaako. Minä laskin ja kyllä kannattaa."

     

    Kerro ensin, mitä lukuja exceliin voi vaikkapa 40-vuotias syöttää, kun esim. eläkeikä ja pääomatulojen veroprosentti voivat muuttua ja mitä ilmeisimmin muuttuvat jo parin seuraavan vuoden aikana.

   2. Herra JP vastaa

    Hienoa! Saamme keskustelua aikaan..

    Blogimerkintäni loppuun kirjoitin "Ja kyllä, ehkä se on jossain hyvä, mutta itseäni ei voisi vähempää kiinnostaa."

    Ja en lähdekään väittämään, että sitä ei saa näyttämään hyvälle syöttämällä jotain lukuja exceliin. Ongelmana on vain  se, että niitä lukuja syötetään nyt eikä noin 40-vuoden päästä, josta seuraa se, että tiedämme vasta eläkkeen saatuamme oliko se vastustus epärationaalista vai ei. Toisin sanoen tämä tarkoittaa myös sitä, että tuohon ps-tiliin liittyy riskiä, jota on vaikea arvioida.

    Lähtökohta tälle merkinnälleni oli myös se, että ajattelin asiaa yhteiskunnan kannalta. Sellainen skenaario on täysin mahdollinen, että yleistä eläketasoa lasketaan ja tuohon tiliin sijoittaneet saavat kuin saavatkin paremmin eläkettä, kuin he jotka eivät sijoittaneet. Tähän toki vaaditaan jonkinlainen yhteiskunnan tuki. Täten kysymys on myös siitä, että onko tälläinen kehityssuunta yhteiskuntatasolla järkevää ja tämän keskustelun herättäminen oli kirjoitukseni alkuperäinen tarkoitus.

    Jos luet ensimmäisen kommentin, se jollakin tasolla ottaa kantaa näihin asioihin.

    Sanalla "pissis" halusin provosoida keskustelua ja ajattelua ihmisten ja sijoittajien itsekkyydestä, ja arvasinkin, että joku kertoo sen, että excel taulukolla MINUN säästöni voi saada näyttämään hyvältä. Aina puhutaan myös minun veroista, minun sijoitukseni, minun salkku, minun tuotto, minä myin huipulta ja ostin pohjalta… Keskustelun herättäminen kollektiivesta näkökulmasta oli yksi kirjoitukseni tarkoituksista. Siksi juuri kirjoitin, että "Mennään kaikki pankkiin hakemaan pissistili." "Pissis"oli provo, jolla oli tarkoitus, ja blogihan päättyy vasta viimeiseen kommenttiin ja nyt asiani tuleekin paremmin esille.

     

Comments are closed.

Related Posts