Metsäteollisuus vetää ja metsänomistajille virtaa puun myyntituloja

Maailmantalouden kasvu ja uudet investoinnit kotimaassa antavat tänä vuonna lisävauhtia metsäsektorille.

Sahatavaran, sellun ja kartongin viennin hyvä veto kasvattaa kotimaan markkinahakkuut uuteen ennätykseen, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) metsäsektorin suhdannetiedotteesta.

Euroalueen talouskasvun jatkuminen tukee Suomen metsäteollisuustuotteiden vientiä. Kiinan talouskasvun painottuminen yksityiseen kulutukseen lisää osaltaan metsäteollisuustuotteiden kysyntää, ja Kiinan merkitys maailman metsäteollisuustuotteiden markkinoilla sekä Suomen metsäviennissä kasvaa.

Epävarmuutta maailmatalouden kasvun jatkumiselle luovat Brexit-neuvotteluiden mahdollinen lopputulos sekä Yhdysvaltain talous, joka on lähellä suhdannehuippua.

Sahatavaran vienti vetää Aasiaan ja Eurooppaan 

Kiinan kysyntä lisää erityisesti kuusisahatavaran, mutta myös mäntysahatavaran vientiä. Kysyntä lisääntyy rakentamisen kasvaessa myös Euroopassa ja kotimaassa. Suomen sahatavaran tuotannon ennakoidaan nousevan viime vuodesta miljoona kuutiometriä. Tuotanto nousee 12,4 miljoonaan ja vienti ennätykselliseen 9,3 miljoonaan kuutiometriin.

Kysynnän kasvu nostaa Suomen sahatavaran viennin keskihintaa hieman viime vuodesta. Pohjois-Afrikan poliittiset epävarmuudet ja mäntysahatavaramarkkinoiden vaisu hintakehitys pitävät kuitenkin sahatavaran vientihinnan nousun maltillisena. Vanerin viennin keskihinta jää tänä vuonna hieman alle viime vuoden tason.

Kiinan kysyntä nostaa sellun vientiä  

Massa- ja paperiteollisuudessa sellua viedään tänä vuonna reippaasti Kiinaan ja kartonkia sen päämarkkinoille Eurooppaan.  Paino- ja kirjoituspaperin vienti sen sijaan vähenee edelleen tuotannon rakenteiden muuttuessa ja vientimarkkinoiden kysynnän pienentyessä.

Kiinan kysynnän kasvu nostaa tänä vuonna sellulajien maailmanmarkkinahintoja, mikä luo nousupaineita myös sellupohjaisten paperilajien ja kartonkien hintoihin. Hintakehitys on kuitenkin maltillista. Euroopassa hintojen nousua hidastaa paperin ylitarjonta ja kartongin tarjonnan kasvu.

Markkinahakkuut uuteen ennätykseen 

Parantuneet näkymät lopputuotemarkkinoilla lisäävät puun kysyntää sahatavaran, sellun ja kartongin tuotantomäärien kasvaessa. Markkinahakkuut nousevat tänä vuonna ennätykselliseen 63,3 miljoonaan kuutiometriin. Puun tuonnin arvioidaan hieman vähenevän viime vuodesta.

Kotimaan puun kysynnän kasvu nostaa havutukki- ja -kuitupuiden vuotuisia kantohintoja 2–3 prosenttia. Metsähakkeen käytön ennakoidaan pysyvän tänä vuonna viimevuotisella tasolla 8,1 miljoonassa kuutiometrissä.   

Metsäsektorin vuoden 2018 näkymiä arvioidaan lokakuussa ilmestyvässä Metsäsektorin suhdannekatsauksessa.

Lisätietoja:

Metsäsektorin suhdannetiedote 2017 (pdf)

Related Posts

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo

Yhteiskunta

Yrittäjästatuksella (esim toiminimellä) toimimista helpotetaan ja sähköiset alustat voivat tarjota yrittäjästatuksella toimiville urakoita

Euroopan unioni on säätänyt alustatyödirektiivin, jonka mukaan alustatyötä (ja muita urakoita) tulee voida tehdä niin yrittäjänä kuin työsuhteessakin.

Monet maat, kuten Suomi, ovat pyrkineet pakottamaan kansalaisiaan

Sijoittaminen

Euroopan keskuspankin mukaan kulta on hyvä arvon säilyttäjä silloin kun ajat ovat levottomat

Euroopan keskuspankki kertoo raportissaan sijoittajille tärkeää informaatiota kullan soveltuvuudesta sijoitusinstrumentiksi:

Fyysinen kulta on antanut hyvää suojaa osakemarkkinoiden volatiliteettiä, talouspolitiikan äkkikäänteitä ja geopoliittisia riskejä vastaan.
Turvallisimpia