Mika Aaltola, Jussi Halla-Aho ja Juha Vahe ymmärsivät Venäjän tilanteen paremmin kuin me muut ja paremmin kuin ulkopoliittinen johto

Yhteiskunta

Suomi on Nato kumppani kuten Ukraina, olemme tässä suhteessa samassa asemassa. Olisimme nyt jäseniä jos olisimme olleet kaukaa viisaita.

Muutama vaikuttaja oli ajoissa kaukaa viisas. Esimerkiksi ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, Jussi Halla-Aho ja Juha Vahe olivat kaukaa viisaista. He toimivat rohkeasti ja oikein silloin kun minä tuin Nato lähentymistä ja Nato option avoimena pitämistä. Olin väärässä niin kuin Suomen ulkopoliittinen johto.

Nyt on hyvä nostaa esille noita henkilöitä, joilla on jo pidempään ollut oikea näkemys ja visio. Ulkopolitiikkamme korkein positio, presidentin virka, tulee kohta haettavaksi ja me tarvitsemme tuohon tehtävään osaavan henkilön. Ainakin näillä kolmella on ollut oikea näkemys tilanteesta jo hyvän aikaa ennen kuin meillä muilla. Suomen korkeimpaan ulkopoliittiseen johtoon tarvitaan tämän tyyppistä kykyä.

Olen nähnyt joissakin aiemmissa työtehtävissäni miten käy kun osaavat ihmiset ovat asiantuntijoina ja päättäjät ovat poliittisesti sopivia. Ei hyvin käy. Kyllä osaavien ihmisten pitää päästää päättäviin asemiin. Ei riitä että osaajilta pyydetään neuvoa. Paraskaan asiantuntija ei osaa antaa aina oikeita neuvoja jos ei täysin tiedä kontekstia jossa tuota neuvoa käytetään. Paraskaan asientuntija ei aina toimi oikein ellei ole itse tekemässä päätöksiä ja vastuussa seurauksista. Hyvä laaja-alainen asiantuntija on päättöksentekijänä parempi kuin kansalaisten mielyttämisen paras asiantuntija, poliitikko.

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Mika Aaltola, Jussi Halla-Aho ja Juha Vahe ymmärsivät Venäjän tilanteen paremmin kuin me muut ja paremmin kuin ulkopoliittinen johto

  1. Ainakaan minä en pyri pressaksi, vaikka olenkin tuon kuvan jälkeen laihtunut kymmeniä kiloja. Ja kuten olen sanonut, ainakin tässä asiassa oisin ollut hyvin mielelläni ihan täysin hakoteillä.

    Mutta esittelen em. kolmea viisaamman miehen, US:aan kirjoittavan Ari Pesosen. Valitsin linkin sivulta, jossa puhutaan sekä Suomesta että Ukrainasta. Hänen kirjoituksensa jo vuosia sitten avasivat silmäni. Jotain olen jopa tarkistellut, ja paikkansa on pitänyt. PE:ssä joku upseeri kyseli hänen lähteitään, eivät ymmärtäneet, miten paljon julkisista lähteistä saa irti.

    https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/aripesonen1/page/3/

  2. Mitä tarkoittaa nato-kumppanuus? Mitä tarkoittaa nato-optio? Mielestäni ei juuri mitään. Olen ollut nato-jäsenyyden kannalla kolmisenkymmentä vuotta.

  3. Kirjoitus sisältää useita kirjoitus- ja kielioppivirheitä. Parasta isänmaallisuutta on osata äidinkieli.

Comments are closed.

Related Posts