Venäjän talouden sakkaus ei näy maailmantaloudessa, mutta EU alue kärsii

Talous

Venäjän talous on noin kuusi kertaa Suomen taloutta suurempi sijoittuen jonnekin Espanjan ja Italian puoliväliin. Sen osuus maailmantaloudesta on noin 1,7%.  Venäjä on siinä määrin pieni tekijä ettei sen talouden kompurointi aiheuta maailmantalouden kehitykselle näkyvää muutosta. Maailman osakemarkkinoille laajalti hajauttava sijoittava voi edelleen nukkua yönsä rauhassa.

Vaikutukset EU alueelle ovat sen sijaan merkittäviä ja kauppasuhteiden heikkenemisen aiheuttamat muutokset Venäjän taloudelle ovat massiivisia.

Venäjä on ulkomaankaupassaan riippuvainen EU:sta. Vienti länsi-Eurooppaan muodostaa noin 45% sen viennistä ja tuonnista eurooppa muodostaa noin 38%.

EU:n riippuvuus Venäjästä on sekin merkittävää. Tuonnistamme noin 7% tulee Venäjältä ja viennistä sen osuus on noin 4%. Olemme keskinäisessä riippuvuudessa, jonka repiminen rikki aiheuttaa molemminpuolista tuskaa. Taantuma on realistinen skenario.

Venäläisten yritysten on jatkossa mahdotonta integroitua osaksi sofistikoituvaa maailmantaloutta. Venäläisiin teknologiakomponentteihin ei luoteta osana tuotteita ja toimitusketjuja. Toimiminen osana tuotantoketjuja vaatii luottamusta ja sitä ei enää ole. Venäjä on hyökkäämällä Ukrainaan sinetöinyt itsensä matalan jalostusasteen bulkkitavaran toimittajaksi.

Lisää tietoa:

 

 

Related Posts