Normaali muutos ja ennustus

Joku paljon julkisuudessa oleva finanssitoimija ennusti lähiaikoina tulevan pörssiin 5%-10% laskua. Minäkin ennustan, vaikka en osaa ennustaa yhtään mitään.

Piirsin tuohon kuvaan DAX-indeksin DD-kuvan 100 päivän jaksolta. DD-kuva on sellainen kuvio joka kertoo paljonko olisi hävinnyt jos olisi ostanut viimeisen 100 päivän aikana huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Eli tämä finanssiennustaja ennusti, että DD-käyrä menee lähitulevaisuudessa taas vähintään tuon -5 alle. Tuosta voisi laskea, että pörssi on tuollaisessa laskussa olut 45% ajastaan, eli eiköhän se taas kohta laske siihen.

On valitettavan tyypillistä, että ennustetaan normaalia. Minä ennustan, että tämä auringonpaiste ei kestä edes viikkoa. Olen guru jos onnistun -:) Tai ainakin olen tyypillinen pörssiennustaja-:)

4 thoughts on “Normaali muutos ja ennustus

 1. Pysyn rauhallisena jos kurssit putoo vain 5%

  Käyrästä opii sen että 5% pudotukset ovat yleisiä. Niitä sattuu melkein joka vuosi ja vieläpä useampia. Mutta 12% pudotukset ja suuremmat ovatkin sitten jo harvinaisempia. Eli voimme tehdä ennusteen, että todennäköisesti kurssit eivät lähikuukausien aikana sukella enempää kuin 12%. 

  Kyllä tässä on hyödyllistä tietoa ainakin minulle. Osaan olla edes hieman rauhallisempi niin kauan kun kurssipudotukset ovat 5% luokkaa tai alle.

 2. Vertailet kauden ensimmäistä kurkkua kauden mädimpään kurkkuun

  Annat ymmärtää, että tuo lause "Joku paljon julkisuudessa oleva finanssitoimija ennusti lähiaikoina tulevan pörssiin 5%-10% laskua" tarkoittaisi sitä, että mikäli indeksi nousee 90 pisteestä 100 pisteeseen viikkojen 1-4 aikana ja laskee sen jälkeen takaisin 90 pisteeseen viikkojen 5-8 aikana, indeksi olisi laskenut 10% viikkojen 1-8 aikana. Ei tuota lausetta ole mielestäni mitään järkeä noin tulkita. Jos joku ennustaa laskua, totta kai vertailukohdaksi pitää lähtökohtaisesti asettaa tämä hetki, eikä mitään lähiaikojen parasta indeksilukemaa – aivan kuten ei tietenkään ole syytä perusteettomasti vertailla surkeimpaan indeksilukemaan.

  Asia on tietysti toinen, jos kerrot kuka tuo "joku finanssitoimija" on, ja jos hän todella on antanut ymmärtää tarkoittavansa tuollaista DD-vertailua. Muussa tapauksessa tuo ennuste on ihan oikeaa ennustamista, joka menee joko syteen tai saveen.

   1. Volatiliteetti

    Tein Excel-taulukon millä voi arvioida mitä markkinat kuvittelevat DAXin (tai monen muun liikkeestä). Daxiin on olemassa volatiliteetti-indeksi jonka arvo oli 23.2.2012 21,67. Piirsin Exceliin sitten rajat mitä markkinat ajattelevat 30 päivän päässä olevasta arvosta. Tuo 5% liike mahtuu 1 keskihajonnan sisään eli sattuman mahdollisuus olisi 100%-68% ja vastaavasti yli 5% laskun todennäköisyys on noin 16% kuukauden sisään. Tämä on laskettu indeksioptioista ja minun pitää tuossa optioiden opettelusarjassa opetella lisää volatiliteettia. Tosin markkina on nyt niin mielenkiintoisessa vaiheessa, että aikaa kirjoittamiseen on vaikea löytää, varsinkin kun lapset ovat sairaana.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan