OECD suhdanneindikaattorissa ei vielä näy toivottua piristymistä

Sijoittaminen Talous

OECD composite leading indicator (=yhdistetty kuluttajien ja talouselämän sentimentti) on laskenut melko lailla alas. Osakkeisiin on kannattanut panostaa heti kun tämä sentimenttimittari osoittaa piristymisen merkkiä. Toivottua positiivista signaalia ei kuitenkaan vielä näy.

Yleiset sentimenttimittarit ovat merkityksellisiä ja niistä saa tietoa suhdannekierron vaiheesta silloin kun suhdannekierto on voimakasta. Vuonna 2007 alkanut sub-prime asuntoluottojen luottotappioista käynnistynyt kriisi oli voimakas ja maailmanlaajuinen niin kuin on tämä meneossa olevakin kriisikin. Suhdanteen seuraamisella on tässä tilanteessa merkitystä.

Suhdanteen kehittymistä määräävät tällä kertaa eri taustatekijät kuin vuonna 2007. Vuonna 2007 kriisi käynnistyi kehnojen asuntoluottojen aiheuttamista luottotappioista jotka sitten vuorostaan johtivat siihen että horjuvia pankkeja jouduttiin julkisen sektorin toimesta pönkittämään joka taas johti eurooppalaisten valtioiden (Espanja, Italia) taloudelliseen horjumiseen. Nyt kehitystä määrittävät keskuspankit, jotka taltuttavat inflaatiota koronnostoilla ja vähentämällä velkakirjojen ostoja. Tekijät ovat erilaisia, mutta seuraus on sama, talousluottamuksen horjuminen, lainansaannin vaikeutuminen, uhkaavat konkurssit ja yksilötason vaikeudet.

Tietojen lähteet:

Related Posts