Öljyn hinnan dramaattinen pudotus tukee maailmantalouden kasvua
Front Capital: Raakaöljyn jo kesällä alkanut lasku yltyi marras-joulukuussa romahdukseksi. Esimerkiksi Brent-laadun spot-hinta oli joulukuun alussa laskenut alle 70 USD/barreli (noin 159 litraa = barreli), kun hinta vielä keväällä ja alkukesällä oli noin 110 USD/brl.
Suurimmat tulonmenetykset kohdistuvat maihin, jotka ovat suurimpia raakaöljyn nettoviejiä. Taulukon toiseen sarakkeeseen on listattu viejät suuruusjärjestyksessä. Kun vientitulojen menetys (laskelmassa 40 USD/brl.) suhteutetaan maan USD-määräiseen BKT:een, suurimmat menettäjät ovat luonnollisesti Lähi-idän öljyntuottajamaat. Toisaalta näiden maiden sietokyky alemmille hinnoille on hyvä, sillä niillä on tyypillisesti huomattavan suuri vaihtotaseen ylijäämä.
Suurimmat kärsijät ovatkin siten ne maat, joiden maksutase on heikko suhteessa vientitulojen menetykseen. Kyseiset maat on taulukossa ympyröity punaisella: Venäjä, Algeria, Venezuela, Kazakstan…
Vastaavasti suurimmat voittajat (ympyröity sinisellä) ovat maita, joiden säästö öljylaskusta on suuri suhteessa talouden kokoon. Näitä maita ovat tyypillisesti Aasian ja Euroopan öljyntuojat: Taiwan, Etelä-Korea, Intia, Belgia… Myös Japani sekä suuret öljyntuottajat, kuten Kiina ja Yhdysvallat ovat voittajia, sillä ne ovat myös merkittäviä öljyntuojia. Raakaöljyn hinnanlasku siirtynee ainakin osittain myös maakaasun ja kivihiilen hintoihin, joten esimerkiksi Venäjän taloustilanteen heikentyminen on vasta alussa.
Öljynviejämaiden järjestö ei marraskuun lopun kokouksessaan sopinut mitään tuotannon rajoittamisesta hinnan tukemiseksi ja raakaöljystä on tällä hetkellä ylitarjontaa. Arvioiden mukaan raakaöljyn hinnanlaskusta muodostuu pitkäaikainen, jopa useamman vuoden pituinen ilmiö. Lisäksi on mahdollista, että hinta vielä laskee lyhyellä aikavälillä nykytasostaan. Tuotantokustannusten näkökulmasta tasapainohinta asettunee kuitenkin noin 60-75 USD/brl haarukkaan lähikuukausina.
Raakaöljyn hinnanlasku on dramaattinen ja sillä on merkittäviä vaikutuksia maailmantalouteen ja sijoitusmarkkinoille. Kokonaisuutena hinnanlaskulla on kasvua kiihdyttävä ja inflaatiota hidastava vaikutus. Sijoitusmarkkinoille tämä on yksiselitteisen positiivista, sillä talouskasvu tukee yritysten voittojen kasvua ja inflaation hidastuminen lisää korkojen laskupainetta.
Lisää tietoa: Front kuukausikatsaus ; Ari Aaltonen, päästrategi, Front Capital Oy
Seuraus hiipuvasta kysynnästä?
Öljyn maailmanmarkkinahinnan laskulla ja sen syillä spekuloidaan jatkuvasti. Oma näkemykseni on se, että vaikka öljyn hinnan laskeminen ehkä tukee maailmantalouden kasvua niin siihen suurin syy on joko todellinen kysynnän laskeminen tai öljyn avulla käytävä taloussota. Kysynnän laskeminen tarkoittaa sitä, että se ennakoi talousongelmia ympäri maailmaa. Se missä todella mennään, tullaan varmasti näkemään seuraavan vuoden aikana. En pidä öljyn hinnanlaskua hyvänä uutisena suuressa kuvassa, mutta Suomi siitä kyllä varmasti hyötyy tavalla tai toisella. Tässä lyhyet mietteeni tästä asiasta. Tulevaisuus näyttäköön totuuden.
mutkikkaampaa
Kysynnän lasku on yksi tekijä, mutta tausta on laveampi nyt. Käsittelen asiaa tarkemmin omassa jutussani.
Heikki