Olohuoneen sohvaperuna kehittyy joka paikan besserwisseriksi Smart TV:n myötä

 

Television suhteellisen lyhyt historia on ollut liki täydellinen menestystarina. Heti kun ihmiselle jää asumis- ja ruokakulujen jälkeen pari satasta ylimääräistä, hän ostaa televisiovastaanottimen. Hyvin usein hänestä samalla tulee tylsänä ruutua tuijottava sohvaperuna, koska media on yksisuuntainen. Ei enää. Uudet Smart TV-laitteet kytketään TV-verkon lisäksi internetiin, jolloin olohuone muuttuukin sosiaalisen median kommunikointitantereeksi.

Samsung Smart tv ja Smart hub päämenuSamsung Smart TV ruudulla Yle Areena-sovellus

Televisio on aina ollut yksinkertainen laite. Mustavalko-TV:ssä oli pari nappulaa, joilla saattoi vaihtaa kanavaa ja hiljentää ääntä mainosten ajaksi. Kaukosäädin on television tähänastisen historian suurimpia keksintöjä, jota ilman elämä kieltämättä käy erittäin hankalaksi. Digitaalinen televisiosignaali muutti kuitenkin kaiken: televisio kehittyy tietokoneeksi.

Itse oletin, että olohuoneen televisio vaihtuu joka kodissa suurinäyttöiseen PC:hen, jonka ruudulta TV-ohjelmia katsellaan ja jonka kiintolevylle ohjelmia talletetaan. Ei, onkin käymässä juuri päinvastoin: tietokone tulee television sisälle, jolloin saadaan Smart TV. Konkreettisesti se tarkoittaa modernin televisiovastaanottimen kytkemistä kodin laajakaistamodeemiin, jolloin telkkarista tulee internetiin liitetty medialaite.

Smart TV-laitteen katsoja vaihtaa kaukosäätimestä paitsi TV-kanavaa, myös web-sivua. Hän käy Facebookissa, Twitterissä, soittaa Skype-puhelun, katsoo tuoreet kissavideot YouTubessa ja tarkistaa mitä ohjelmia Yle Areenan sivuilta voisi katsoa.

Ehkä ei ole mitään järkeä tarkistaa omien kavereiden Facebook-statusta koko perheen silmien alla olohuoneessa tai soittaa henkilökohtaista Skype-puhelua kesken Salatut elämät-sarjan, mutta se kuitenkin on mahdollista. Huomattavasti enemmän järkeä on käydä vuokraamassa elokuva esimerkiksi Viaplay-vuokraamosta suoraan Smart TV:n ruudulle.

Toinen asia, millä tulee olemaan vetovoimaa nimenomaan olohuoneessa, on sosiaalinen TV. Esimerkiksi näin: olohuoneen isolla ruudulla tulee suora lähetys Idols-finaalista. Ne katsojat, jotka haluavat osallistua ohjelmasta käytävään keskusteluun muun maailman kanssa näpelöivät kukin omia tablet-laiteitaan ja älypuhelimiaan, joilla ovat kirjautuneet esimerkiksi Twitter-palveluun. Olohuoneen TV-kommentaattori saa maailmanlaajuisen yleisön.

Tämän kehityksen voittajia ovat sellaiset internet-palveluita kehittävät yhtiöt, jotka osaavat yhdistää sosiaalisen median muuhun mediaan, kuten televisio-ohjelmiin ja kirjoihin sekä laitevalmistajat, jotka näkevät uuden mediakulttuurin synnyn ja osaavat huomioida sen TV-, PC- tablet-, puhelin- ja pelikonsolituotteissaan.

One thought on “Olohuoneen sohvaperuna kehittyy joka paikan besserwisseriksi Smart TV:n myötä

  1. Minä katson uutiset PC:llä

    Minä katson uutiset usein PC:n ääreltä. Yle areenassa on kiva tarjonta.

    Minulle on käynyt niin, että PC:stä on tullut enempi TV kuin TV:stä PC (vaikka mulla onkin etänäppäimistö ja PC myös olohuoneen telkkariin liitettynä). Syy on se, että PC:n käynnistäminen vie aikaa ja vaivaa ja kun katsoo telkkaria olkkarissa niin tekniikan kanssa taisteleminen ei oikein sovi kuvioon.

    Jos telkkariin olis integroitu internet liitäntä niin sitten tilanne vois ehkä kenties muuttua.

Comments are closed.

Related Posts