Omat Rahat: Jalan vaihto

Olen ollut jo jonkin aikaa liikkeellä strategialla: Pörssikurssit eivät nouse. Olin väärässä, ja tämä näkyy salkun pienempänä tuottona. Ennen kaikkea on ollut vaarallista yleistää saman tilanteen vallitsevan koko mailmassa. Olen ollut tottunut siihen että korrelaatiot eri pörssien välillä on korkea. Tämä näyttää nyt vähentyneen. Tämä merkitsee sitä että hajauttamisen arvo on entistä suurempi. Osakesijoittaminen ei saa tarkoittaa sijoittamista vain Helsingin pörssiin, eikä edes vain Eurooppaan. USA, Japani ja Kiina ovat suuria markkinoita joilla kannattaa olla merkittävä ellei suurin osa salkusta. Alla muutaman keskeisen indeksin käytös viime aikoina:

OMX25 – ei nousua vuoden alusta

 

SP500 – voimakasta nousua vuoden alusta

Eurostoxx50 ei nousua vuoden alusta – lähtemässä nyt nousuun?

Topix – voimakasta nousua jo viime marraskuusta lähtien

Hangseng – laskua muutaman kuukauden, taittunut nyt nousuun.

Oman salkun tapuaksessa huono menestys covered call logiikalla johtuu siitä että salkku ei ole vieläkään tarpeeksi iso sen hyödyntämiseen eri markkinoilla. Joillakin markkinoilla kuten Japanissa ja Hongkongissa yksi optiopositio n vielä huomattavasti suurempi kuin oma poistio. Juuri Hongkongissa olisi call-option myyminen ollut tuottoisaa.

Euroopassa Eurostoxx50-optiopositio on kohtuullisen kokoinen. Siellä ajoitus oli sensijaan mahdollisimman huono. Otin esim viimeisimmän position juuri pari viikkoa sitten indeksin ollessa n tasolla 2500 – ja tappiota tuli. Tämä positio on nyt suljettu. 

Olen nyt enemmän härkä-moodissa ja otin pitkän futuuriposition SP500:een. Voi tietenkin olla että ajoitus oli taas mahdollisimman huono ja jenkkipörssit kääntyvät laskuun ennätystasoiltaan huolimatta hyvistä työllisyysluvuista. 

Ehkä suurin opetus on jälleen kerran nöyryys – tukeeko todellisuus edelleen oletuksiasi? Liiallinen "härkäpäisyys" ei kannata.

One thought on “Omat Rahat: Jalan vaihto

 1. Inflaatio(peiko)n esiintulo

  Olisiko liian rohkeaa ajatella, että viimeaikainen pörssikurssien nousu olisi inflaatio(peiko)n ensimmäinen esiintulo?

  Ajatukseni lähtee siitä, että inflaatio tulee esiin siellä, missä keskuspankkien rankat rahavirrat ohjautuvat ensimmäisinä ostavalle osapuolelle.

  Rahastot, pääomasijoittajat, yms tahot – vallankin suurten pankkien yhteydessä toimivat – pystyvät hyödyntämään keskuspankkien halpaa rahaa ensimmäisinä.

  Kun nämä samat tahot osallistuvat aktiivisesti osakemarkkinoille ja hakevat jostain – siis mistä tahansa mistä sitä on saatavissa – tuottoa keskuspankkien halvalle rahalle, niin eikö seuraus ole kurssiralli.

  Perinteisesti inflaatio(peiko)n esiintulo on tapahtunut jossain muualla mutta viime vuosikymmeninä rahoitussektorin aktiivisuus ja painoarvo ovat lisääntyneet.

  Jätän ajatuksen jatkojalostuksen ja tarkistuksen Piksun fiksuille !

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan