Omat Rahat Katsaus: Ennustetaan kahvinporoista

Sijoittaminen Talous

Artikkelikuvassa ilmeisesti valmistaudutaan ennustamaan taloutta kahvinporoista.

Talouskehityksen ennustaminen on aina epämääräistä ja heikkojen signaalien haistelua. Mutta juuri tällä hetkellä tuntuu siltä että nähdään ennusmerkkejä entistä mitättömämmissä tapahtumissa. USA:n inflaatio laskee 0.1% edellisestä kuusta ja kirittää pörssin nousuun…yhtä hyvin voisi ennustaa seuraamalla lintujen lentoa taivaalla tai uhrieläimen sisälmyksistä kuten muinaiset Roomalaiset.

Inflaatiosta puhutaan ja spekuloidaan loputtomasti ja siitä ollaan huolissaan. Etenkin Japanissa jossa inflaatiota ei ole koettu vuosikymmeniin. Vastikään uutisoitiin että leffalippujen hinnat nousevat 100 Jeniä (n. 0.7€) .. ennenkuulumatonta! Tämä voi olla hyvä signaali Japanilaisille jotka ovat tottuneet deflaatioon – ehkä käteinen ei ole hyvä säilö varallisuudelle?

USA:ssa ajadutaan kohti valtion velkakattoa joka tullee vastaan joskus kesäkuussa. Kongressissa republikaanit käyttävät tätä hyväkseen saadakseen huomiota ja poliittisia myönnytyksiä. Tämä draaman seuraaminen on ehkä hyvää viihdettä, mutta siinä sivussa unohtuu että Liittovaltion talous on pahasti kuralla. Tulot ovat 2023 laskeneet 10% samalla kun menot ovat nousseet 12%. Alijäämä on n. 6% kansantuotteesta. Tässä oikeiston ihannoimassa markkinatalouden mallimaassa on kerääntynyt valtion velkaa n. 30 triljoonaa$. Julkinen velka on yhteensä n. 122% kansantuotteesta, enemmän kuin Espanjassa ja Portugalissa, Suomesta puhumattakaan. Ehkäpä Setä Samuli kaipaisi Petteri Orpon vähän käytettyjä leikkaussaksia yhtä kipeästi kuin Zelensky vanhoja Hornettejamme?

Inflaatiosta puhutaan, taantumasta ei. Kiinan talous ei tuoreiden lukujen valossa näytä olevan voimissan. Vienti nousi 8.5%, mutta tuonti laski 7.9%. Sähköautojen myynti ei nouse vanhaan malliin, joten hintakilpailu kovenee. Paineet vientiin Eurooppaan ja Amerikkaan kasvavat. Kysynnän heikkeneminen näkyy myös Litiumkarbonaatin hinnassa, joka on laskenut rajusti.

Totta on kuitenkin että vuoden vaihteessa uumoiltua rajua taantumaa ei tullut. Minusta on kuitenkin erittäin todennäköistä että nähdään vielä seuraavien kvartaalien aikana selvää yritysten tulosten laskua. Osakehinnoissa minusta tätä ei oikein näy, varsinkaan Yhdysvalloissa. Pitäkää siis sijoitusruutia kuivana, voisi harkita jopa – rummunpäristystä – sijoitustilejä.

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  +5.5%, alusta (27-05-2010) +173%

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Salkkutapahtumat

Kuukauden Nousijat: TAG (+13.4%), Toll Brothers (+8.7%),  Berkeley Group (+8.4%)

Kuukauden Laskijat: Alibaba (-17.3%), Ipsos (-12.2%), Villeroy&Boch (-9.6%)

Kuukauden Osingot:  TSM, Toll Brothers, Samsung,Villeroy&Boch,Sekisui House, Formosa Prosonic

Salkkumuutokset: Ei Muutoksia

Salkkusivu jolla lisätietoja

Artikkelikuva Seksak Kerdkanno / Pixabay

Related Posts