Omat Rahat Katsaus: Johdannaiskauppa vaatii Zen-mestarin luonnetta

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

 

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +9.4%,  alusta (27-05-2010) +20.5%, 1 vuosi +18.2% 

Yleistä:

Johdannaisten käyttö vaatti Zen-mestarin luonnetta. Taustalla vaanii aina liiallinen kaupankäynnin perisynti. Näin kävi jälleen minulle viime viikolla. Covered-call positio Eurostoxx 50-indeksissä laukesi sekä pitkän futuurin laskiessa alle stop-rajan että lyhyen call- option arvon laskiessa alle 30% alkuperäisestä ostokurssista, mitä pidän yleensä sulkemisen laukaisijana. Jos kaikki olisi jäänyt tähän olisi lopputuloksena ollut mukava voitto ja hyvä mieli. Mutta ei, piti lähteä säätämään strategian vastaisesti ja myymään lisää samaisia call-optioita alemmilla sopimuskurseilla. Niinpä tuli tietenkin heti perjantaina rekyyli , kurssit nousivat ja optiot tuli ostettua tappiolla takaisin. Onneksi olin sentään laittanut stop-toimeksiannot näille.

Jos tuntuu siltä että nyt on kiire tehdä jotakin liikkeitä johdannaisilla, varsinkin aikaisemman strategian vastaista suosittellen 15 min mietiskelyä. Onko tilanne nyt muuttunut, onko valittu strategia syytä vaihtaa? Jos tähän ei ole aikaa – jätä silloin kaupat tekemättä. Kiireessä syntyy vain vesipäisiä lapsia ja huonoja kauppoja. Varsinkin optiot ovat melko monimutkaisia, pitää määrätä useampi parametri. Välillä olen jopa mokannut ja ostanut/myynyt kiireessä jotakin muuta kuin piti.

Tämä Zen-mestarin liikkumattomuus ei ole laiskuutta tai toimettomuutta. Se on valpasta oikean hetken odottelua. Oikea hetki saatta tulla pian tai vasta kuukausien kuluttua. Se on kuin judokan liikkumattomuutta hyökkääjän edessä. Vasta viime hetkellä mestari liikahtaa päättäväisesti ja selättää Herra Markkinan käyttäen hänen omaa törmäilevää liike-energiaa hyväkseen.

Strategia:

Eurosalkku on nyt hyvin pullea, ja ostot ovat viimeviikkoisen euron vahviostumisen jälkeen nyt virallisesti ohi. Valuutat ovat nyt tasapainottuneet huomattavasti ja nyt on oikea aika avata jenisalkku uudestaan. Samoin Singaporeen voisi heittää pyydykset jälleen ulos. Myyntipuolella on ensimmäisenä pitkään salkussa ollut Synergy Health joka on hinnannousun jälkeen mielestäni turhan kallis. Ostopuolella voisi olla japanista Marubeni.

Uskon edelleen että pörssikurssit nousevat maltillisesti tai jäävät paikoilleen. Oikea strategia johdannaisissa on mielestäni siis edelleen covered call, eli ostan futuurin eurostoxx 50:lle ja myyn vastaavan osto-option hieman korkeamalla sopimuskurssilla. Näin siis myyn mahdollisuuden suureen pörssinousuun futuurissa, mutta teen pienen voiton jos indeksi mataa paikoillaan.

 

Salkkutapahtumat 2 vko:

Myyty: Know IT. Vahva kruunu ohjaa vähentämään salkkua.

Lisätty: 361 Degrees. Kiinalaisen urheilujalkine- ja ulrheilujalkine-valmistajan puolivuotistulos oli odotetusti heikompi kuin viimevuotinen. Liikevaihto laski n. 10% ja EPS jäi tasolle 0.288 RMB (0.374). Kiinalaiset brändit ovat kovassa puristuksessa kun länsibrändit jylläävät myös kotimarkkinoilla. Osakkeen hintaan oli kuitenkin hinnoiteltu lähse mailmanloppu, eikä pienen nousupyrähdyksenkään jälkeen ole kallis, P/E 3.7. Myös osinkoja luvata entiseen malliin.

Aspocomp. Yhtiö laski ohjeistusta koko vuoden liikevaihdolle (kasvaa selvästi -> kasvaa jonkin verran). Pidän kuitenkin osaketta melko edullisena, joten kasvatin positiota kurssitipahduksen jälkeen.

Osingot: Synergy Health, Oriental Watch Holdings
 
Salkun Nousijat (2 vko): Supergroup PLC (+7,0%), Sparebank 1 SR (+3,9%), DelClima (+3,6%)
 
Salkun Laskijat (2 vko): China Yurun Food (-12,7%), Intel (-9,0%), Great Wall Motor (-7,2%)

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan