Omat Rahat Katsaus: Tuleeko taantumaa sittenkään?

Lajittelematon

Taantumat ovat vähän kuin tulivuorenpurkaukset. Kaikki tietävät että lopulta se tulee, mutta parhaatkaan tiedemiehetkään eivät pysty luotettavasti ennustamaan koska.

Jos tarkastelemme osakeindeksejä näemme että useimmat ovat vuoden jaksolla nousussa. Merkittävän poikkeuksen muodostaa Hong Kongin Hangsen – 7% suorituksellaan. Merkittävää on lisäksi että Eurostoxx 50 ( +30%) on noussut huomattavasti S&P 500:sta (+20%) enemmän.

Kiinan talous onkin ahdingossa. Sekä vienti että tuonti ovat laskussa. Myös Q2 kansantuotteen kasvu jäi 0.5% tasolle edelliseen verratuna – alle odotusten. Yhdistettynä ennenkuulumattomaan yli 20% nuorisotyöttömyyteen tämä ei povaa hyvää. Sijoittajat ovat syystäkin skeptisiä ja pelkäävät lisäksi poliittista riskiä. Tosin keskushallinnon liennytysviestit teknojättien suuntaan ovat positiivisiä. Nämä ovatkin länsivastineisiin verrattuna – syystäkin – erittäin halpoja (omassa salkussa Alibaba),   mutta ovatko jo liian halpoja?

Myös Helsingin pörssi on viime aikoina alisuoriutunut. On syytä vihdoin murtaa myytti kotimaisten osakkeiden muita alemmasta riskistä. Tätä myyttiä ylläpitää mielellään sekä suomalaiset yritykset että valtio. Tämä näkyy mm. alaikäisten osakesijoitusten valvonnassa, jossa ulkomaisia osakeomistuksia pidetään kotimaisia riskipitoisempina. Oikea riski on että monet piensijoittajat tai sellaisiksi pyrkivät pettyvät suoriin osakesijoituksiin.

Yksi syy pörssien positiiviseen kehitykseen ovat alustavat merkit inflaation hidastumisesta useammassa maassa, USA mukaanlukien. Tämä taas ennakoi koronnostojen loppumista, ehkä USA:ssa nopeammin kuin Euroopassa.

Korko-odotukset ovat taas yhtenä tekijänä taustalla valuuttakursseissa.  Ruotsin ja Norjan kruunut ovat heikentyneet pitkään ja tarjoavat ehkä nyt tilaisuuden paikallisten osakkeiden ostoon ”alennuksesta”. Myös Japanin jeni on erittäin heikko. USD, joka on ollut pitkään vahvana, on nyt kääntynyt laskuun. Tämä on loogista jos odottaa korkotason USA;ssa laskevan aikaisemmin kuin euroopassa.

Eurooppa ja Japani ovat tällä hetkellä sijoittajien suosiossa, Kiina ei.

Korkosojoitukset ovat jälleen kiinnostavia. Omastakin pankista oikein soitettiin tyrkyttämään uutta sijoitustiliä (en tarttunut). Jos ehdot ovat kohdallaan voi näitä käyttää lyhytaikaiseen varojen parkkeeraamiseen, mutta tuskin pidemmän horisontin säästämiseen.

Tuleeko se tulivuorenpurkaus kohta, vai haihtuvatko viimeisetkin savumerkit? Mitä tekee Kiinan Xi, vastatakseen kasvaviin talouspaineisiin? Elämme (kuten aina) mielenkiintoisia aikoja.

Artikkelikuva: WikiImages / Pixabay

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  +9.1%, alusta (27-05-2010) +182.3%

 

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Salkkutapahtumat

Kuukauden Nousijat: TAG (+18.8%), Toll Brothers (+11.6%),  Alibaba (+7.8%)

Kuukauden Laskijat: ICBC (-16.6%), Austevoll (-11.3%), Dai Nippon (-7.7%)

Kuukauden Osingot:  Austevoll, H&T Group, Tokuyama, Itochu, China Everbright, Murata, Dai Nippon, Porsche, Ipsos, TSMC

Salkkumuutokset: Ei muutoksia

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

 

Pelkoindeksit: VIX (VXc1 – USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank 

2 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Tuleeko taantumaa sittenkään?

  1. ”Tuleeko taantumaa sittenkään?”
    Eräs amerikkalainen eturivin pankkiiri ilmoitti pari päivää sitten, että ovat alentaneet taantuman todennäköisyyden 25 %sta 20 %:iin. Lienevätkö oikeassa, mutta arvelen jenkkipankkien aika hyvin tietävän asiasta. Ehkä suunta olisi nyt tämmöinen..

  2. Uutinen 27.7.2023 vapaasti käännettynä:

    US FED nosti korkoa neljännespisteellä korkeimmalle vuodesta 2001 lähtien, mutta pankin talousasiantuntija totesivat, etteivät enää ennusta taantumaa.

    The U.S. Federal Reserve raised interest rates by a quarter point to the highest levels since 2001, but the central bank’s economists are no longer forecasting a recession.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On