Omat Rahat: keskuspankit siirtymässä vaivihkaa korotuksista korkolaskujen puolelle?

Talous

FT:n artikkeli (vaatii tilin)  tilastoi 30 keskuspankin peruskorkomuutos-ennusteita. Kiinnostavaa on että nyt korotusaalto näyttää menneen ohi ja loppuvuodelle ennustetaan ensimmäistä kertaa vuoden 2020 jälkeen enemmän koronlaskuja kuin kiristyksiä. EKP tosin juuri korotti jälkijunassa keskeisiä korkojaan, mutta mm. FED ja Japanin keskuspankki jättivät korottamatta. Puheissa käytetään vielä kovaa kieltä, koska ei haluta vaikuttaa lepsuilta, onhan ennenkin monasti erehdytty keventämään korkotasoja liian aikaisin.

Syykin on selvä: Inflaatio on laskemassa nopeasti. Capital Economics on laskenut 30  keskeisen kehittyneen talouden keskimääräisen inflaation ja sen kehitysennusteen. Huipputaso on jo selvästi ohitettu ja ennuste näyttää melko jyrkkää laskua.

Voimme odottaa vielä jonkun aikaa kovaa kieltä mutta vähän toimia. Sen jälkeen korkotaso lähtee laskuun.

Artikkelikuva PiggyBank / Unsplash

korkotaso

2 thoughts on “Omat Rahat: keskuspankit siirtymässä vaivihkaa korotuksista korkolaskujen puolelle?

  1. Voi olla että on sijoittajien ja kansantalouden lyhyen aikavälin näkymien kannalta hyvä että koronlaskuihin päädytään noin nopeasti. Mutta pelkään että lyhyt kriisi on yhteiskunnan kannalta harmi.

    Olen ajatellut että ei haittaisi vaikka korot ja inflaatio olisivat vähän korkemmalla vaikkapa vähän pidempään, esimerkiksi vuoden verran eikä haittaisi vaikka reaalikorko jäisi tämän jälkeen positiiviseksi:
    – Inflaatio syö pahimmin velkaantuneiden (esim. valtioiden) velkakakkua ja pakottaa velkaantuneet säästämään. Kansantalouden systeeminen riski kasvaa jos on paljon ylivelkaantuneita ja nyt puretaan tehokkaasti ja luonnollisella tavalla tuota riskiä.
    – Reaaliset nollakorot pysäyttävät kehityksen. Investointeja kohdistuu huonosti tuottaviin kohteisiin ja vähitellen yhteiskuntaan kasaantuu paljon laiskaa ja tuottamatonta yritystoimintaa ja omaisuutta.
    – Reaaliset nollakorot pysäyttävät yhteiskuntakierron. Omaisuusarvot paisuvat suhteessa työstä saatavaan palkkaan nollakorkojen aikana. Esimerkiksi asuntojen hinnat nousevat nollakorkojen aikana. Yritteliäiden ja eteenpäin pyrkivien ihmisten on yhä vaikeampi saavuttaa mitään kun palkat ovat peiniä suhteessa omaisuuteen. Tarvitaan terve korkotaso estämään tällaisen riskin syntymistä.

  2. Hyvä linkki tukee omaa näkemystä tilanteesta.

Comments are closed.

Related Posts