Onko laajoille listautumisesitteille vaihtoehtoa?

Sijoittaminen

Katselin parin miehen kanssa Vår Energi –firman prospectusta á 562 sivua.

Yleisesti: osakkeen hinta ja osakkeiden kokonaismäärä jää usein epäselväksi. Osakkeiden kokonaismäärän selvittämistä ei selkeytä yhdistetyt annit ja myynnit, joita molempia voidaan ylittää tuntuvasti.

Riskit käydään läpi: valuuttakurssit vaihtelevat, kulut kasvavat, tuotteet eivät ehkä mene kaupaksi, oikeusjuttuja voipi tulla, siis itsestäänselvyyksiä. Toisaalta ei huomata vaaraa, että aurinko voi sammua tai iso komeetta pamahtaa maapallolle, millä kanssa on vaikutusta pisneksiin.

Vår Energi ei ole pieni yritys, mutta useimmat listautujat ovat.

En ole koskaan ollut rahastoista kovin innostunut. Omistan joitain osuuksia Pynissä ja Seligsonilla ja muutamaa etf:ää, yhteisarvoltaan jotain pari prosenttia omistuksistani. Hankintojen takana on ollut kohdealueitten hankaluus, siis esim. Pynillä nykyään Vietnam.

Edelleenkään en 2021 pahemmin osallistunut listautumisiin. Osakkeita sai vähän ja perehtymiselle ei kertynyt tuntipalkkaa.

Alun perin huomasin mainoksen tuollaisesta rahastosta. Ja googlea käyttäen löytyi toki joukko ”micro”company etf:iä, en linkitä, suosittelen googlaamista, olenhan Alphabetin ylpeä osakas.

Terminologia on hankala. EU:n työnantajatilastot tarkoittavat mikroyrityksellä enintään 10 henkilön työnantajaa, rahoitusmarkkinoitten etf:t taasen tarkoittavat yleensä enintään puolen MILJARDIN euron markkina-arvoa.

Edelleen googlea käyttämällä löytyy joukko jo Suomen jonkinlaisiin ”pienyrityksiin” sijoittavia rahastoja, joitten kohteina on kuitenkin yleensä myös Suomen mid capit, joitten markkina-arvo voi puolestaan olla jopa lähemmäs miljardi euroa. Eli kuten sanottu, käsitteistö ja sitä kuvaavaa sanasto on horjuvaa. Suomen mid capeihin sijoitan suoraan.

Aktian rahastosta huomauttaisin pari asiaa. Se sijoittaa lähinnä muihin Pohjoismaihin kuin Suomeen. Syynä kuulemma se, ”että pohjoismaisten pörssien päälistoilla on lähemmäs 1000 yhtiötä joista ainoastaan reilu 130 ovat Helsingin päälistalla”.

Aktian rahaston osalta kiinnostuin alun perin heidän mahdollisuudestaan kenties osallistua listautumisiin instituutiosarjassa, mutta tätä eivät halunneet kommentoida.

Eli periaatteessa Aktian Nordic Micro Cap on ainakin minulle mielenkiintoinen. Pohjoismaitten yhteisestä pörssipopulaatiosta löytyy varmaan kovalla perehtymisellä kaikenlaista yleisen huomion ulkopuolelle jäävää mielekästä sijoituskohdetta eli salkunhoitajallekin on aito tehtävä etsiä kohteita. Ja pienyrityksiin sijoittamisen ideahan on periaatteessa se, että pienestä voi kasvaa iso. Vastapainona hinnoitteluvoima edellyttää keskittymistä pienelle erityisosaamisen alueelle ja yksittäisellä suoralla sijoituksella riski on periaatteessa large capia suurempi.

Valitettavasti vain markkinatilanne taisi ajaa toistaiseksi pois mielenkiintoni sijoittaa pieniin yrityksiin. Joku toinen kerta.

listautuminen rahasto

4 thoughts on “Onko laajoille listautumisesitteille vaihtoehtoa?

  1. Kommentoin kohtaa: ”Eli periaatteessa Aktian Nordic Micro Cap on ainakin minulle mielenkiintoinen.” ¨
    Eikö tämä ole melkein suora mainos? Toisaalta on hyvä, että näillä sivuilla annetaan KAIKKIEN KUKKIEN KUKKIA!!

    1. Erittäin valikoivaa lukutaitoa.

      Siis kerroin omistavani Seligsonin ja Pynin rahastoja, mutten Aktian Nordic Micro Capia ja tämä olisi muka Aktian mainos, josta sivustolle tai minulle EI ole penniäkään maksettu.

      Sitten voisi kysyä, miten asia ilmaistaisiin. Kaikki ostoni n. 100 firmassa ovat kait osoitus jostain mielenkiinnosta, vai?

  2. Tuo anon esittämä kysymys koskien mainostamista on monisyinen asia joka on todellakin haaste.

    Piksu toimitus julkaisee artikkeleita, joissa on hyödynnetty erilaisten lobbareiden, yritysten, instituutioiden etc… tuottamia lehdistötiedotteita. Tämä materiaali esittää todellisuudesta sellaisia puolia jotka antavat esittäjästään tai sen tuotteista tai palveluista positiivisen kuvan. Ovat usein lähellä mainontaa.

    Piksu toimitus yrittää itse kirjoittaa lehdistötiedotteista koottuihin artikkeleihin jonkinlaisen lyhennelmän tai lavennuksen alkuun jossa yritetään poimia piksun lukijoita kiinnostavia asioita edes jossain määrin puolueettomasti esille. Itse lehdistötiedotteen sisältöön ei tehdä asiaa koskevia muutoksia.

    Piksu toimitus julkaisee joskus, erittäin harvoin, maksettuja artikkeleita, joilla kustannetaan tämän lehden toimintaa. Pikkasen synti tällainen kaupallisuus, mutta pakolliset menot (serveri, internet,…) pitää jollain lailla kustantaa.

    Piksuun saa kirjoittaa artikkeleita, jos haluaa sanoa jotain taloudesta, sijoittamisesta ja yhteiskunnasta. Tärkeintä on kertomisen ilo joka automaattisesti paistaa kerronnasta (lainaus Juha Vahelta). Piksu toimitus tosin joutuu poimimaan pois sellaista kirjoittamista, jossa kirjoittaja saa korvauksen joltain varsinaiselta mainostajalta. Toimituskuntaan kuuluminen edellyttää riippumattomuutta eikä artikkeleiden sisällössä saa olla mainontaa.

    Mutta niin kuin anon sanoo ”annetaan mieluiten kaikkien kukkien kukkia”.

  3. Juu. Jos artikkelista paistaa kertomisen ilo niin se on aina ilo myös lukijalle.

Comments are closed.

Related Posts